Politic

Încep audierile miniștrilor propuși din Guvernul Ciolacu. Cine este propunerea de la Justiție? Dar la MAE?

schedule 14 iun. 2023, 08:50

Încep audierile miniștrilor propuși din Guvernul Ciolacu. Cine este propunerea de la Justiție? Dar la MAE?
Foto: ALEX MICSIK / AGERPRES FOTO

Rotativa guvernamentală continuă. Marți, de ziua sa, președintele Klaus Iohannis l-a desemnat premier pe liderul PSD, Marcel Ciolacu. UDMR, însă, a ieșit pe minus. Deși a renunțat la Ministerul Dezvoltării, nu i-a convins pe liberali să le cedeze Ministerul Mediului, astfel că nu vor face pare din Guvernul Ciolacu. Astăzi ar trebui să înceapă audierea miniștrilor propuși, unde se anunță surprize. Iată cine este noua propunere de la Justiție și de la MAE.

Astăzi încep audierile miniștrilor propuși din Guvernul Ciolacu

UPDATE 17:30: Mircea Fechet (PSD) a primit votul majoritar al membrilor comisiilor reunite de specialitate din Parlament pentru mandatul de ministru al Mediului, Apelor şi Pădurilor.

UPDATE 16:40: Luminiţa Odobescu (PNL) a primit aviz favorabil pentru funcţia de ministru al Afacerilor Externe, iar Angel Tîlvăr (PSD) a fost aviz pozitiv pentru funcţia de ministru al Apărării Naţionale.

UPDATE16:35 Ministrul propus la Investiţii şi Proiecte Europene, Adrian Câciu, a primit miercuri aviz favorabil în comisiile de specialitate, cu 23 de voturi pentru şi 10 împotrivă.

UPDATE 15:05 Gabriela Firea a primit aviz favorabil pentru Ministerul Familiei, cu 39 pentru și 21 împotrivă.

UPDATE14.55: Alexandru Rafila a primit aviz pozitiv cu 25 de voturi „pentru”, 11 „împotrivă” și o abținere.

UPDATE 14:20: Parlamentarii USR din comisiile de sănătate protestează cu pancarte la audierea lui Alexandru Rafila:

UPDATE 14:10: Raluca Turcan (PNL) a primit aviz favorabil din partea comisiilor de specialitate ale Parlamentului pentru funcţia de ministru al Culturii.

UPDATE: 13:40:  Marius Budăi (PSD) a fost avizat pozitiv de comisiile parlamentare pentru un nou mandat la Ministerul Muncii.

UPDATE 13:20: Avize pozitive în comisii pentru Marcel Boloș (PNL) la Finanțe și Radu Oprea (PSD) la Economie.

UPDATE 12:40: Ministrul desemnal al Finanțelor Publice, Marcel Boloș (PNL), a declarat, la audieri, că „nu se pune problema introducerii unor noi taxe și impozite”. Oficialul a menționat că orice modificare a sistemului fiscal trebuie anunțată din timp.

UPDATE 12:15: Adrian Veştea (PNL) a primit aviz favorabil din partea comisiilor parlamentare de specialitate pentru funcţia de ministru al Dezvoltării.

UPDATE 12:10: Ministrul nominalizat pentru a conduce Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii, Sorin Grindeanu, a primit aviz favorabil de la membrii comisiilor de specialitate ale Senatului şi Camerei Deputaţilor. 

UPDATE 12:00: Ministrul desemnat al Energiei - Sebastian Burduja (PNL). „România se confruntă cu o trilemă energetică. Avem trei deziderate care nu se pot îndeplini întotdeauna în același timp.”

UPDATE 11:25: Sorin Grindeanu este audiat pentru funcția de ministru al Transporturilor. El a declarat că au fost semnate toate contractele pentru Autostrada Sibiu – Pitești și A1 Lugoj – Deva. Pe Autostrada Moldovei, A7, 12 din cele 13 contracte au fost semnate.

UPDATE 11:20: Deputatul UDMR Szabó Ödön, la audierea Ligiei Deca pentru Ministerul Educației:

„În ceea ce privește programul de guvernare, am spus și o să spun în continuare, din perspectiva UDMR-ului, vom acorda votul, ca să fie clar, în această comisie ministrului. Este altceva ce se va întâmpla cu Guvernul în plen, dar în această comisie vom da un vot pentru ministrul Ligia Deca. Trebuie să spun că programul de guvernare, din perspectiva noastră, are cel puțin două probleme.
Deși în programul de guvernare anterior existau pasaje întregi cu privire la învățământul în limbile minorităților naționale, în acest program nu se face vorbire deloc și doriți să aveți susținerea inclusiv a colegilor de la minorități. Nu există deloc o prevedere cu privire la învățământul minorităților naționale, ceea ce totuși reprezintă circa 6% din întregul sistem de învățământ. Eu cred că acest lucru trebuie, cel puțin printr-un angajament al dvs. în această comisie, să fie reglat.”

UPDATE 10:00: Primii chemaţi sunt candidaţii pentru ministerele Agriculturii, Justiţiei şi Educaţiei. De la ora 11.00, vor fi audiaţi miniştrii de la Dezvoltare, Transporturi şi Energie, iar de la ora 12.00 cei de la Finanţe, Cercetare şi Economie.

Candidaţii pentru Ministerul Muncii şi Ministerul Culturii vor apărea în faţa comisiilor de specialitate de la ora 13.00, iar de la 14.00 cei de la Sănătate, Familie şi Interne. De la 15.00, este programată audierea candidaţilor de la Apărare, Proiecte Europene şi Externe, iar de la 16.00 va fin audiat candidatul pentru Ministerul Mediului. Votul de învestire a Guvernului Ciolacu este programat joi, de la ora 12.00.

După aproape zece ani în care s-a războit cu social-democrații, președintele Klaus Iohannis a desemnat, marți, al patrulea premier PSD, pe Marcel Ciolacu. 

Nominalizarea liderului PSD a venit după ce președintele României a evitat discuțiile cu cei de la UDMR, USR și AUR. Șeful de stat chiar a refuzat să dea mâna cu liderul maghiarilor, Kelemen Hunor. 

„Cred că nu este nicio surpriză, dar acum desemnez pentru poziţia de prim-ministru al României pe domnul Marcel Ciolacu”, a declarat Klaus Iohannis.
„Se întâmplă un record negativ Klaus Iohannis tocmai a numit mai mulţi premieri de la PSD decât Ion Iliescu”, a spus Cătălin Drulă, liderul USR. 

UDMR a venit singur la consultările cu Iohannis, iar speranța partidului era ca șeful statului să medieze neînțelegerile din Coaliție, doar că discuțiile s-au mutat de la Palatul Cotroceni la Palatul Victoria, în ședință de format trei. 

PNL și PSD își împart ministerele. UDMR iese din cărți/AUR, bilet pentru președinte, spre Tenerife, doar dus

PNL și PSD își împart ministerele, iar UDMR, pentru că a jucat tare, iese din cărți: nu va face parte din viitorul Executiv pentru că PNL nu le oferă Ministerul Mediului.

„Am venit cu o echipă de miniştrii care să îşi aducă în continuare contribuţia la asigurarea coerenţei obiectivelor şi proiectelor noastre din programul de guvernare”, Nicolae Ciucă, fost premier. 
„Aici, lucrurile, sigur, se opresc, fiindcă sigur nu am reuşit să ajungem la consens. Regret enorm de mult”, Kelemen Hunor, lider UDMR. 

Nemulțumit, de asemenea, de alegerea președintelui Klaus Iohannis, liderul AUR, George Simion, i-a făcut un cadou inedit, de ziua sa de naștere. I-a luat un bilet de avion spre Tenerife, doar dus. 

„Dacă PSD i-a dat, de ziua lui, un premier, vrem și noi să-i aducem ceva ce știm să-i place”, George Simion, lider AUR.

Nici Ludovic Orban, cândva om de încredere al lui Iohannis, nu l-a iertat pentru alegerea făcută. Pentru că nu a fost invitat la consultări, a organizat un miting la Cotroceni.

„Astăzi, Iohannis comite ultimul act de trădare. Arată că nu a fost altceva decât un cal troian al PSD”, Ludovic Orban, președinte Forța Dreptei. 

Încep audierile miniștrilor propuși

Zilele acestea, se joacă cea mai importantă partidă de șah din ultima vreme, în politica autohtonă. Marea rocadă se pregătește, iar partidele nu vor să scape ocazia unei mutări importante. Astăzi ar trebui să înceapă și audierile miniștrilor propuși. 

Viitorul ministru al Justiției va fi liberala Alina Gorghiu, iar Bogdan Aurescu pierde Ministerul Afacerilor Externe (MAE) în favoarea Luminiței Odobescu. Raluca Turcan va prelua Cultura, Petre Daea pierde Ministerul Agriculturii, iar Sorin Grindeanu rămâne la șefia Transporturilor. 

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9765 RON
-0.00020
USD
USD: 4.6373 RON
0.00130
GBP
GBP: 5.8018 RON
0.00490
HUF
HUF: 1.2662 RON
0.00090
BGN
BGN: 2.5444 RON
CHF
CHF: 5.0832 RON
0.00110
Convertor valutar

Rezultat: ---