Externe

Mandat de arestare pentru Vladimir Putin. Cele 123 de țări în care președintele rus poate fi reținut dacă călătorește

schedule 18 mar. 2023, 09:04

Mandat de arestare pentru Vladimir Putin. Cele 123 de țări în care președintele rus poate fi reținut dacă călătorește
Foto: Asatur Yesayants/Shutterstock.com

Curtea Penală Internațională (CPI) a emis vineri un mandat de arestare împotriva președintelui rus Vladimir Putin pentru responsabilitatea sa în ceea ce privește presupusele crime de război comise în Ucraina. Mandatul ar putea fi aplicat doar dacă liderul de la Kremlin ar intra într-un stat membru al CPI. Iată cele 123 de teritorii în care acesta poate fi reținut dacă călătorește. 

CPI a emis mandat pe arestare pe numele președintelui rus Vladimir Putin

Surse din Cadrul Curții Penale Internaționale au spus pentru The Guardian că sunt de părere că este „foarte puțin probabil” ca Vladimir Putin să călătorească în orice țară care sprijină acum Ucraina, altminteri riscă să fie arestat, au subliniat ei.

Aceștia susțin că este posibil ca președintele rus să zboare în China, care nu este semnatară a Statului de la Roma. „Opțiunile de călătorie ale președintelui Rusiei au devenit extrem de limitate”, a devoalat o sursă, citată de publicația numită mai sus. 

Lista statelor în care Vladimir Putin poate fi arestat: Afganistan, Albania, Andorra, Antigua si Barbuda, Argentina, Australia, Austria, Bangladesh, Barbados, Belgia, Belize, Benin, Bolivia, Bosnia si Hertegovina, Botswana, Brazilia ,Bulgaria, Burkina Faso, Cabo Verde, Cambodgia ,Canada, Republica Centrafricană ,Ciad, Chile , Columbia ,Comore ,Congo ,Insulele Cook ,Costa Rica ,Coasta de Fildeș Croaţia, Cipru, Republica Cehă, Republica Democrată din Congo, Danemarca, Djibouti, Dominica, Republica Dominicană, Ecuador, El Salvador, Estonia, Fiji, Finlanda, Franţa, Gabon, Gambia, Georgia, Germania, Ghana, Grecia ,Grenada, Guatemala, Guineea Ecuatorială, Guyana, Honduras, Ungaria, Islanda, Irlanda, Italia, Japonia, Iordania, Kenya, Kiribati, Letonia, Lesotho, Liberia, Liechtenstein, Lituania, Luxemburg, Madagascar, Malawi, Maldive, Mali, Malta, Insulele Marshall, Mauritius, Mexic, Mongolia, Muntenegru, Namibia ,Nauru, Olanda, Noua Zeelandă, Niger, Nigeria, Macedonia de Nord, Norvegia, Panama, Paraguay, Peru, Polonia, Portugalia, Republica Coreea, Republica Moldova, România, Saint Kitts și Nevis, Sfânta Lucia, Saint Vincent și Grenadine, Samoa, San Marino, Senegal, Serbia, Seychelles, Sierra Leone, Slovacia, Slovenia, Africa de Sud, Spania, Statul Palestinei, Surinam, Suedia, Elveţia, Tadjikistan, Timorul de Est, Trinidad și Tobago, Tunisia, Uganda, Regatul Unit, Republica Unită Tanzania, Uruguay, Vanuatu, Venezuela, Zambia. 

Mandat de arestare pentru Putin - comunicat CPI

„Astăzi, 17 martie 2023, Camera preliminară II a Curţii Penale Internaţionale a emis mandate de arestare împotriva a două persoane în legătură cu situaţia din Ucraina: dl. Vladimir Vladimirovici Putin şi dna Maria Alekseievna Lvova-Belova", comisarul prezidenţial pentru drepturile copilului în Rusia, a precizat CPI într-un comunicat. 

Vladimir Putin „este prezumat responsabil de crimă de război privind deportarea ilegală a populaţiei (copiilor) şi de transfer ilegal al populaţiei (copiilor) din zonele ocupate ale Ucrainei în Federaţia Rusă”, a adăugat instanţa.

„Crimele ar fi fost comise pe teritoriul ucrainean ocupat cel puţin începând din 24 februarie 2022", indică în continuare CPI, subliniind că există „motive rezonabile de a crede că dl.Putin este personal responsabil de crimele menţionate mai sus”.

Mai devreme luna această, după o vizită în Ucraina, procurorul CPI Karim Khan a declarat că presupusele răpiri de copii fac „obiectul unei anchete prioritare”. 

  • CPI anchetează de peste un an eventuale crime de război sau crime împotriva umanităţii comise în cursul ofensivei ruse.
  • Nici Rusia şi nici Ucraina nu sunt membre ale CPI. 
  • Moscova a negat în mod repetat acuzaţiile de atrocităţi comise de forţele sale în cadrul 'operaţiunii speciale militare', aşa cum numeşte ea invazia în Ucraina. 
  • Specialiștii admit că este puțin probabil ca Rusia să îi predea CPI pe suspecți. 

Dmitri Medvedev, reacție dură după mandatul de arestare pe numele lui Putin

Fostul președinte rus Dmitri Medvedev a comparat, vineri, mandatul de arestare emis de CPI împotriva lui Vladimir Putin cu hârtia igienică, aceasta fiind prima reacția a unui înalt responsabil din Rusia. 

„Curtea Penală Internaţională a emis un mandat de arestare împotriva lui Vladimir Putin. Nu mai este nevoie să explic unde trebuie folosită această hârtie”, a scris el pe Twitter în engleză, terminându-şi mesajul cu un emoticon simbolizând hârtia igienică, transmite Agerpres.

La rândul său, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a afirmat că mandatul de arestare emis de CPI nu are nicio valoare juridică, dat fiind că Rusia nu recunoaşte acest tribunal. 

„Rusia, la fel ca un anumit număr de ţări, nu recunoaşte competenţa acestui tribunal. Prin urmare, din punct de vedere al legii, deciziile acestui tribunal sunt nule şi neavenite”, a declarat Peskov presei.

În acelaşi timp, comisarul rus pentru drepturile copiilor, Maria Lvova-Belova, vizată împreună cu Putin de mandatul de arestare al CPI, din cauza unor presupuse deportări de copii ucraineni, a asigurat că își va continua munca.

„Este frumos din partea comunităţii internaţionale să aprecieze munca noastră de ajutorare a copiilor ţării noastre, faptul că nu îi lăsăm în zonele de operaţiuni militare şi că îi scoatem de acolo (...) Există sancţiuni din toate ţările (...) Însă ne vom continua munca”, a afirmat ea, citată de agenţia rusă presă RIA Novosti.

Reacția lui Joe Biden după mandatul de arestare pe numele lui Putin

Președintele american Joe Biden a spus, vineri, citat de AFP, că mandatul de arestare emis de CPI împotriva lui Vladimir Putin pentru crime de război este „justificat”. Șeful de la Casa Albă a amintit că instituția nu este recunoscută în SUA, dar a estimat că hotărârea acesteia a transmis, totuși, „un semnal foarte puternic”. 

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 18 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

25 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9764 RON
-0.00010
USD
USD: 4.6687 RON
-0.00620
GBP
GBP: 5.8125 RON
0.00330
HUF
HUF: 1.261 RON
0.00270
BGN
BGN: 2.5444 RON
-0.00010
CHF
CHF: 5.1404 RON
-0.01130
Convertor valutar

Rezultat: ---