Externe

Presa rusă: Putin, vizită în Mariupol. A ajuns cu elicopterul și a condus o mașină prin oraș

schedule 19 mar. 2023, 10:09

Presa rusă: Putin, vizită în Mariupol. A ajuns cu elicopterul și a condus o mașină prin oraș
Foto: Frederic Legrand - COMEO/Shutterstock.com

Președintele rus Vladimir Putin a fost, sâmbătă, într-o vizită surpriză în Crimeea, apoi a mers cu elicopterul și a condus o mașină prin Mariupol, primul mare oraș ucrainean cucerit de armata moscovită, a relatat agenția de presă rusă Tass. Totul s-a întâmplat la 13 luni de la începerea războiului în Ucraina.

Presa rusă a relatat că Vladimir Putin a fost într-o vizită surpriză în Mariupol

Liderul de la Kremlin a vizitat Mariupol, aceasta fiind prima sa deplasare în teritoriile ocupate de Moscova în regiunea ucraineană Donbas de când a pornit focul împotriva vecinilor, în urmă cu 13 luni.

Vladimir Putin a mers sâmbătă în Crimeea într-o vizită neanunțată pentru a marca 9 ani de la anexarea peninsulei de către Moscova din Ucraina, acolo unde s-a întâlnit cu comandamentul operațiunii sale militare din Ucraina la un post de comandă din sudul Rusiei. 

În Mariupol, președintele rus a făcut turul orașului, fiind chiar el la volanul unei mașini. El a vorbit cu locuitorii districtului Nevsky și a vizitat o locuință la invitația unei familii care locuiește acolo. 

Vladimir Putin a ţinut morțiș să viziteze Crimeea în ziua aniversării

În timp ce în Ucraina continuă să provoace dezastru, în Crimeea ruşii au celebrat cu festivităţi şi concerte nouă ani de la anexarea Crimeei.

Vladimir Putin a ținut chiar să viziteze peninsula. Șeful de stat rus a vizitat un muzeu arheologic din Sevastopol, în cadrul căruia se află și o școală de arte și un centru de copii.

„Acum nouă ani, locuitorii din Crimeea şi Sevastopol au luat decizia istorică finală şi de netăgăduit să devină încă o dată şi definitiv parte a unei mari ţări. Evident, problemele de securitate sunt prioritare pentru Crimeea şi Sevastopol, în special astăzi. Vom face tot ce putem să respingem orice ameninţare”, a declarat Vladimir Putin, preşedintele Rusiei.  

În Moscova, tot cu ocazia a nouă ani de reunificare, aşa cum o numeşte Rusia, peste 5.000 de oameni s-au adunat în fața a 20 de ambasade străine. Au descris țările, printre care Statele Unite ale Americii, Franța, Germania și Polonia, ca fiind „neprietenoase” și au protestat față de faptul că furnizează arme letale regimului ucrainean. 

Scurtă recapitulare a evenimentelor recente:

  • Acordul cu cereale la Marea Neagră a fost prelungit. Zaharova a spus că acordul a fost prelungit cu 60 de zile, în timp ce un ministru ucrainean a spus că acordul a fost prelungit cu 120 de zile.
  • Fostul deputat rus Semyon Bagdasarov a sugerat în emisiunea propagandistului rus Vladimir Soloviov că Moscova ar trebuie să profite de „situația dificilă” din Turcia pentru a anexa Istanbulul
  • Grupul de mercenari Wagner din Rusia intenționează să recruteze aproximativ 30.000 de noi luptători până la jumătatea lunii mai, a declarat sâmbătă Evgheni Prigojin
  • Președintele rus Vladimir Putin a vizitat sâmbătă în Crimeea într-o vizită care marchează cea de-a noua aniversare a anexării a peninsulei ucrainene de către Rusia.
  • Ministerul Afacerilor Externe reiterează poziţia „fermă” de condamnare şi nerecunoaştere a anexării ilegale, de către Rusia, a peninsule Crimeea şi a oraşului Sevastopol şi reafirmă sprijinul pentru independenţa, suveranitatea şi integritatea teritorială ale Ucrainei, în frontierele sale recunoscute internaţional.
  • Președintele rus Vladimir Putin a semnat decretele care stabilesc răspunderea pentru „discreditarea” și răspândirea de „știri false” în legătură cu voluntarii și mercenarii care participă la „operațiunea militară specială” din Ucraina
  • Președintele american Joe Biden a declarat că mandatul de arestare al curții penale internaționale (ICC) pentru liderul rus Vladimir Putin este „justificat”.
  • Rușii au lansat noi atacuri cu drone Shahed vineri spre sâmbătă, iar apărarea antiaeriană ucraineană a doborât 11 din cele 16 drone, au spus Forțele Aeriene Ucrainene.
  • Alți 880 de soldați ruși au fost uciși vineri, potrivit unor datelor publicate de armata ucraineană.
  • Dronele kamikaze Privet-82, create de voluntari ruși, vor fi trimise în misiune în Ucraina, în zona „operațiunii militare speciale”, în luna aprilie, scrie TASS. 

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 6 voturi
Nu: 16 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

22 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9737 RON
-0.00230
USD
USD: 4.6664 RON
-0.00190
GBP
GBP: 5.8274 RON
0.00070
HUF
HUF: 1.2631 RON
0.00640
BGN
BGN: 2.543 RON
-0.00120
CHF
CHF: 5.1094 RON
-0.00030
Convertor valutar

Rezultat: ---