Externe

Rusia respinge posibilitatea negocierilor de pace cu Ucraina și critică Elveția pentru pierderea statutului de neutralitate

schedule 27 mar. 2024, 06:37

Rusia respinge posibilitatea negocierilor de pace cu Ucraina și critică Elveția pentru pierderea statutului de neutralitate
https://pixabay.com/illustrations/flag-russia-putin-asia-europe-1192635/
Rusia respinge negocierile de pace cu Ucraina și participarea la summitul propus, citând poziția intransigentă a Kievului și sancțiunile Elveției.

Rusia a anunțat că nu vede posibilități de a negocia un acord de pace cu Ucraina sau de a participa la un summit de pace propus de Elveția, conform declarațiilor ambasadorului rus la instituțiile ONU din Geneva, Ghennadi Gatilov. Într-o conferință de presă, Gatilov a subliniat improbabilitatea unui acord serios cu actualul regim de la Kiev și cu "patronii săi din Occident", referindu-se la președintele ucrainean Volodimir Zelenski și la aliații occidentali.

Gatilov a menționat că Zelenski și-a autoimpus o interdicție de a purta discuții cu orice organism oficial rus și a criticat propunerea de pace a Ucrainei ca fiind un set de ultimatumuri. În octombrie 2022, Zelenski a semnat un decret care declara imposibilă perspectiva negocierilor cu liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, deși a lăsat deschisă posibilitatea dialogului cu Rusia.

Ambasadorul rus a mai adăugat că o întâlnire între reprezentanți ruși și ucraineni nu ar putea avea loc în Elveția, deoarece Rusia nu mai consideră această țară ca fiind neutră, după ce a adoptat sancțiunile Uniunii Europene împotriva Rusiei. Elveția a organizat anterior o conferință internațională pentru planurile de reconstrucție a Ucrainei.

În plus, Gatilov a criticat ideea unor țări europene, inclusiv Elveția, de a folosi profiturile rezultate din fondurile rusești înghețate pentru a susține Ucraina, numind aceste acțiuni drept furt de bani. Elveția a blocat 7 miliarde de dolari de origine rusă în cadrul sancțiunilor impuse.

În contextul unui recent atac terorist la Moscova, ambasadorul a ridicat întrebări despre motivele atacului și a sugerat că ar putea exista alte interese implicate. Guvernul rus a acuzat Ucraina și aliații săi occidentali de implicare în atac.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9758 RON
0.00070
USD
USD: 4.6438 RON
-0.00650
GBP
GBP: 5.82 RON
-0.01820
HUF
HUF: 1.269 RON
-0.00280
BGN
BGN: 2.5441 RON
0.00030
CHF
CHF: 5.0948 RON
-0.01160
Convertor valutar

Rezultat: ---