Social

Ucraina refuză măsurătorile pe canalul Bâstroe. Reacția ministrului Mediului

schedule 15 mar. 2023, 10:35

Ucraina refuză măsurătorile pe canalul Bâstroe. Reacția ministrului Mediului
Foto: LUISIANA BIGEA/Agerpres

Ucraina refuză măsurătorile pe canalul Bâstroe, pentru ca noi să vedem dacă au făcut lucrări de lărgire. Navele românești erau deja pregătite, căci Ministerul Transporturilor anunțase că măsurătorile vor începe azi, 15 martie. Reacția ministrului Mediului. 

Reacția ministrului Mediului după refuzul Ucrainei de a ne lăsa să facem măsurători pe canalul Bâstroe

Fără acordul Ucrainei nu ne putem atinge de apele lor. Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a anunțat că România a măsurat în 14 puncte, pe secțiunea Chilia, de pe malul nostru până pe cel ucrainean, și nu s-au văzut modificări semnificative.

„Au făcut şi teste la aparatură. Echipajul este pregătit, navele sunt pregătite. După măsurători se face un studiu de debit, care se generează de un sistem informatic complex. Studiul de debit ne poate arăta care sunt vulnerabilităţile pe termen mediu şi lung pentru cele două braţe - Chilia şi Tulcea - în momentul în care sunt probleme, în urma acelor măsurători, cu siguranţă, trebuie să impunem măsuri de nedragare şi de lăsare a naturii să îşi revină. Soluţii sunt, cu siguranţă, vom găsi soluţii cu partea ucraineană bună de compromis pentru a proteja Delta", a declarat ministrul Mediului, Tanczos Barna. 

Ucraina va opri dragarea Canalului Bâstroe 

Secretarul de stat din Ministerul Transporturilor, Ionel Scrioșteanu, a spus, în data de 7 martie, după întâlnirea care a vizat canalul Bâstroe, că ucrainenii s-au angajat să oprească orice fel de dragaj până la clarificarea situației. 

„Vestea bună este că Ucraina şi-a asumat că va înceta orice formă de dragaj pe Chilia şi pe Bâstroe şi am stabilit împreună cu delegaţia Comisiei Europene că activitatea principală de la acest moment se va canaliza către consolidarea canalului Sulina, investiţiile în canalul Sulina în aşa fel încât să creştem capacitatea de tranzit pentru preluarea tuturor navelor care sunt pe clusterul Dunării maritime. (…) Ucraina şi-a asumat că va înceta orice formă de dragaj, fie el operaţional, de întreţinere sau altă formă”, a declarat Ionel Scrioşteanu.  

Specialiştii INHGA contrazic temerile privind scăderea debitelor pe canalele Dunării 

Săptămâna trecută, o echipă de specialiști români, dar și reprezentanți ai Comisiei Europene, au ajuns în Deltă. Conform experților noștri, lucrările de dragare ale vecinilor ar duce la o scădere a debitelor pe canalele Dunării, cu consecințe grave pentru fauna și flora din Deltă.

Datele din teren nu confirmă, cel puțin pentru moment, temerile. Specialiștii Institutului Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA) au susținut că, față de 2017, debitul apei pe brațul Chilia a crescut. 

„Nu există modificări ale braţului Dunării, pe partea comună de frontieră, raportate la ultima măsurătoare care s-a făcut în 2017. Impactul asupra mediului poate fi calculat doar în momentul în care ştim toate detaliile legate de un proiect”, Ionuț Sorin Banciu, Secretar de stat Ministerul Mediului.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 15 voturi
Nu: 24 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

39 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9759 RON
0.00070
USD
USD: 4.7742 RON
-0.04250
GBP
GBP: 5.9774 RON
-0.00310
HUF
HUF: 1.2104 RON
0.00020
BGN
BGN: 2.5441 RON
0.00040
CHF
CHF: 5.3721 RON
-0.01860
Convertor valutar

Rezultat: ---