Rezerviștii, chemați din nou la ordin, la antrenament
Mulți români au îmbrăcat din nou haina militară, după câteva decenii. De această dată, doar pentru o zi de instrucție obligatorie, unde au fost și alți 4.500 de rezerviști ai Armatei Române. Camarazii de arme au fost la trageri în poligoanele din Vrancea și Vaslui.
Miercuri, rezerviștii au primit echipamentul militar, apoi au făcut o parte de instrucție teoretică cu sistemele HIMARS şi Ghepard. Ulterior, au ajuns în poligon pentru tragerile cu pistolul mitralieră.
Exercițiile militare nu au legătură cu războiul din Ucraina
„Eu am rămas un pic uimit când am primit această hârtie, dar asta e. Ne-am prezentat şi e normal să fie aşa. Ne prinde bine după 21 de ani de la terminarea armatei. Ne-am reamintit despre cum era în armată, am retrait puţin clipele de atunci”, a spus Lucian Zamfir, inginer silvic.
„Eu am primit un ordin şi anul trecut, în 2022 pentru chemare şi asta am primit-o acum câteva zile. Şi, uite, astăzi m-am prezentat aici. Cred că fiecare bărbat trebuie să vină să îşi reamintească”, a declarat Ionuț Babeș, electrician, pentru Observator.
Astfel de exerciții se fac anual în țara noastră și nu au legătură cu războiul din Ucraina, au asigurat reprezentanți ai Ministerului Apărării.
Citește și:
Cine este românul de 22 de ani mort în Israel
Tragedie feroviară în Egipt. Un tren de pasageri a sărit de pe șine la periferia orașului Cairo
Cum arată dronele Shahed 136 care ajung și în România. Rusia neagă tot și dă vina pe țara noastră
„Cei care au executat serviciul militar şi cei care au activat în sistemul naţional de apărare au obligaţii militare prevăzute prin lege cadrele militare până la 63 de ani, soldaţii şi gradaţii profesionişti până la 55 de ani”, colonel Șerban Necula, Centrul Militar Zonal Vrancea.
În caz de mobilizare, bărbații pot fi chemați la oaste
Toți bărbații din România care au făcut armata obligatorie sau care au lucrat ca profesioniști fac parte din rezerva militară a țării. Prin urmare, în caz de mobilizare, pot fi chemați la oaste.
Cei care refuză să se prezinte la apel pot fi amendați cu sume de până la 1.700 de lei. Numărul total al rezerviștilor este ținut secret de armată, în contextul războiului din Ucraina.