Externe

Panică în sud! Cum arată dronele Shahed 136 care ajung și în România. Rusia neagă tot și dă vina pe țara noastră

schedule 14 sept. 2023, 08:33

Panică în sud! Cum arată dronele Shahed 136 care ajung și în România. Rusia neagă tot și dă vina pe țara noastră
Foto: Digi 24

Panica războiului se extinde în sudul României, după ce o nouă dronă a căzut pe teritoriul nostru, la aproape 20 de kilometri de locul unde se dau luptele. A fost la un pas să nimerească un depozit de armament. Pentru analiștii militari, acesta este un semn clar că Rusia încalcă spațiul aerian al României. Pentru prima dată, localnicii și Tulcea și Galați au fost avertizați că ar trebui să se ascundă în beciuri sau în adăposturi antiaeriene prin mesaje RO-Alert

Încă o dronă a căzut la noi. Rusia neagă tot și dă vina pe țara noastră

Drona a căzut cu puțin inainte de 05:00, localnicii fiind treziți de zgomot. Mulți au sunat imediat la 112 și au cerut ajutor. Ulterior, timp de mai multe ore, câmpurile de lângă Nufăru au fost cercetate din aer și de la sol. 

Un alicopter IAR 330 Puma al Armatei Române a găsit, miercuri, în jurul prânzului, locul în care s-a prăbușit drona lângă localitatea Nufăru. 

Zeci de soldați și anchetatori au fost la locul cu pricina și au ridicat probe din drona prăbușită în Tulcea. Fragmente din ea s-au împrăștiat pe câteva zeci de metri. 

Traseul dronei în România

Drona a intrat pe teritoriul României, înainte să cadă. De la Nufăru și până la granița cu Ucraina sunt 17 kilometri. Celelalte două fragmente de dronă găsite până acum s-au prăbușit lângă Ceatalchioi. 

Drona ar fi venit dinspre Marea Neagră şi a căzut la doar 800 de metri de un depozit al unităţii militare Victoria. În atacurile de marți seară asupra porturilor ucrainene, rușii ar fi folosit 29 de drone. Ucraina a transmis că a doborât 22. 

Cum arată dronele Shahed 136

Rușii trimit, de regulă, drone de tip Shahed 136 în atacurile asupra porturilor ucrainene. Acestea sunt aparate de zbor fabricate în Iran.

O dronă are o lungime de trei metri și jumătate și o anvergură a aripilor de doi metri și jumătate. Ea cântărește 200 de kilograme, fără armament. 

Drona este proiectată să lanseze mai multe rachete asupra țintei pe care o are și poate duce între 30 și 50 de kilograme de explozibil. 

Foto: Agas Channel

Rusia dă vina pe noi

Rusia nu recunoaște că și-ar trimite dronele prea aproape de noi și ne acuză că tensionăm situația. „Dacă România ar fi fost în mod real îngrijorată de această situaţie, poate că s-ar fi comportat altfel. Nu ar fi aprins spiritele în Moldova, nu s-ar ocupa cu provocările de la graniţă”, a declarat Maria Zaharova, purtător de cuvânt al Ministerului rus de Externe. 

Autoritățile îi liniștesc pe cetățeni/Specialiștii susțin ferm că Rusia ne încalcă spațiul aerian

Premierul României, Marcel Ciolacu, a dat asigurări poporului că nu sunt motive de îngrijorare. „Nu ne atacă nimeni, oameni buni! Haideţi să liniştim populaţia, că o luăm razna cu toţii. Nu ne-a atacat nimeni şi nu ne atacă nimeni. Au sărit nişte rămăşiţe dintr-o dronă care a fost lovită de către armata ucraineană. Nu a avut explozibil, nu a avut nimic”. 

Pentru specialiști, însă, nu mai încape îndoială că Rusia încalcă spațiul aerian românesc. „Cred că ideea de a nega este una care nu îşi mai are rostul în acest moment. Nu şi-a avut rostul nici la început. Să fim sinceri. Atâta timp cât locuitorii spuneau că au auzit pe deasupra capului lor trecând drone”, a transmis Cristian Barbu, general în rezervă.

„Din primele date transmise a rezultat că fragmentele în cauză sunt dintr-o dronă similară celor folosite de armata rusă. Procesul de expertizare continuă pentru stabilirea circumstanţelor producerii acestui incident”, a completat Constantin Spînu, purtător de cuvânt MApN.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9765 RON
-0.00020
USD
USD: 4.6373 RON
0.00130
GBP
GBP: 5.8018 RON
0.00490
HUF
HUF: 1.2662 RON
0.00090
BGN
BGN: 2.5444 RON
CHF
CHF: 5.0832 RON
0.00110
Convertor valutar

Rezultat: ---