Economic

Igiena personală, mai scumpă. Cât costă acum un coș de cumpărături cu strictul necesar

schedule 08 aug. 2023, 07:39

Igiena personală, mai scumpă. Cât costă acum un coș de cumpărături cu strictul necesar
Foto: Shutterstock

Igiena personală este din ce în ce mai scumpă. Numai în ultimii ani prețurile pentru produsele de îngrijire aproape că s-au dublat. Șamponul, pasta de dinți sau hârtia igienică sunt cu mult mai scumpe. Nota de plată este și mai mare la saloanele de înfrumusețare. Iată cât costă acum un coș de cumpărături cu strictul necesar. 

Produsele de igienă personală sunt din ce în ce mai scumpe

În urmă cu un an, un coș de cumpărături cu strictul necesar pentru igiena personală nu depășea 90 de lei. Acum costă peste 130 de lei, deși datele arată că aceste produse s-au scumpit doar cu 16%. De pildă, un șampon destul de folosit de români a ajuns să coste 33 de lei, de la 22 de lei cât era în 2022. 

Produsele de îngrijire personală feminină sunt și ele peste 30 de lei, deși în trecut costau mult mai puțin, iar în alte țări sunt gratuite. Un deodorant a ajuns să coste acum 18 lei, anul trecut fiind 12 lei, iar pasta de dinți ajunge și ea la peste 20 de lei, deși anul trecut costa 12 lei. Și banala hârtie igienică este semnificativ mai scumpă. De la 18 lei din trecut, în prezent același bax costă 30 de lei. 

„Coșul de produse se va reduce drastic. De la săpun la parfum, românii vor fi tot mai mult nevoiți să aleagă produsele marca proprie din hypermarketuri, ca să facă economii. Este și aceasta o fațetă a sărăciei în care se adâncesc tot mai mulți oameni”, explică Adrian Negrescu, economist.  

În 2020, Uniunea Europeană a trimis în cătunele românești pachete cu produse de igienă personală. Datele de atunci arătau că suntem codașii Europei la acest capitol. Foloseam de patru ori mai puțin săpun decât vesticii, iar 4% din populația urbană a țării nu se spălase aproape niciodată pe dinți. 

Scumpiri au avut loc și în saloanele de înfrumusețare, în ultimele 12 luni. Toate produsele s-au mărit, tocmai de aceea mulți clienți își fac acum programare la un interval mai mare de timp. Din păcate, clientul final simte toată treaba aceasta, pentru că și noi am fost nevoiți să creștem exact cu procentul cu care au crescut produsele. Între șapte și zece la sută, al doilea val, iar primul val a fost anul trecut în decembrie, cu 10%. Mulți au început să reducă frecvența vizitelor în salon", spune Adrian Perjovschi, hairstylist.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9765 RON
-0.00020
USD
USD: 4.6373 RON
0.00130
GBP
GBP: 5.8018 RON
0.00490
HUF
HUF: 1.2662 RON
0.00090
BGN
BGN: 2.5444 RON
CHF
CHF: 5.0832 RON
0.00110
Convertor valutar

Rezultat: ---