Înlocuirea carburanților clasici cu biocombustibili ar putea declanșa o criză a uleiurilor de gătit
Uleiurile vegetale folosite la gătit ar putea fi afectate de o criză din cauza înlocuirii carburanților clasici cu biocombustibilii. Guvernele din SUA și până în Indonezia adoptă energia care se obține din plante şi din grăsimile animale pentru a reduce dependența de combustibilii fosili și emisiile poluante.
Acest lucru a creat noi oportunităţi pentru uleiurile vegetale, precum uleiul de palmier, un ingredient controversat care se regăsește atât în produse alimentare precum aluatul de pizza, tăiţei, ciocolată, cât și în produsele de igienă precum şamponul.
Cererea este foarte mare, iar producătorii de biocombustibili caută până și uleiul de gătit uzat, dar şi produsul rezidual care rămâne după procesarea uleiului de palmier, pentru a le putea folosi ca materie primă la producţia de biocombustibili.
Citește și:
Criza la Dacia: Pierderi uriașe din cauza închiderii Văii Oltului
Criză umanitară în Fâșia Gaza. Peste 130 de nou-născuți ar putea să moară
Criză umanitară în Fâșia Gaza. Palestinienii au spart depozitele ONU și au luat tot ce au găsit
Exporturile de ulei de floarea soarelui au scăzut din cauza războiului
Se pare că utilizarea biocombustibililor ar putea declanșa o criză a uleiurilor vegetale care se folosesc la gătit. Livrările de ulei vegetal sau devenit problematice din cauza condițiilor meteo nefavorabile și mai ales, din cauza războiului declanșat acum mai bine de un an.
Seceta a lovit culturile de soia din Argentina, iar în Europa, din cauza restricţiilor privind utilizarea pesticidelor, însămânţările de rapiţă sunt limitate. De asemenea, războiul declanșat de Rusia în Ucraina a dus la reducerea exporturilor de ulei de floarea soarelui.
Thomas Mielke, directorul general la firmei germane de analiză Oil World, a declarat că dacă producția de ulei vegetal va scade, biocombustibilii ar putea declanșat o criză la nivelul pieții mondiale în a doua jumătate a acestui an. Acesta susține că biocombustibilii se fac responsabili pentru o mare parte din piaţa de ulei vegetal, însă numai pentru o mică parte din cererea de energie.
Citește și:
Criză în Coaliția! Liberalii i s-au plâns lui Iohannis că PSD nu e un partener loial. Ce a cerut PNL
SUA folosește un amestec de uleiuri vegetale și grăsimi animale
SUA, Europa, Brazilia şi Indonezia se fac responsabile pentru cea mai mare creștere a consumului de motorină bio. Drept materie primă, SUA foloseşte un amestec de ulei de soia, ulei de rapiţă, ulei de gătit uzat şi grăsimi animale. În timp ce în Europa se produce motorină bio din reziduuri şi ulei de rapiţă. În Indonezia ulei de palmier este folosit pentru a produce biodiesel, iar Brazilia folosește uleiul de soia.
Thomas Mielke este de părere că obiectivele în ceea ce privește biocombustibilii ar trebui să fie flexibile şi să ofere posibilitatea ajustărilor temporare în cazul unor şocuri de aprovizionare.
Director general la firma germană de analiză Oil World afirmă că în condițiile în care aceste politic sunt importante pentru întregul lanţ al uleiurilor şi grăsimilor, modificările trebuie să fie moderate pentru a evita un impact devastator.