Externe

Haiti în stare de urgență după evadarea în masă a mii de deținuți și confruntări violente

schedule 04 mar. 2024, 11:27

Haiti în stare de urgență după evadarea în masă a mii de deținuți și confruntări violente
https://pixabay.com/photos/alcatraz-prison-in-prison-2161655/
Haiti se confruntă cu o criză de securitate după evadarea masivă a deținuților din închisoarea din Port-au-Prince.

Haiti se confruntă cu o criză de securitate majoră după ce aproape toți cei 4.000 de deținuți de la Penitenciarul Național din Port-au-Prince au evadat în urma unui atac armat asupra închisorii. Evenimentul a avut loc în noaptea de sâmbătă spre duminică și a fost urmat de declararea stării de urgență de către guvernul haitian.

În timpul revoltei, cel puțin zece persoane și-au pierdut viața, iar alte câteva au fost rănite. Situația a escaladat rapid, cu violențe ce au paralizat părți ale capitalei și au afectat infrastructura de telecomunicații. Atacuri au fost raportate asupra unor instituții cheie, inclusiv asupra secțiilor de poliție și aeroportului internațional.

Autoritățile au raportat că multe dintre cadavrele găsite în apropierea închisorii prezentau răni provocate de gloanțe sau proiectile. Un jurnalist care a vizitat locația a constatat că închisoarea era practic abandonată, cu ușa deschisă și aproape nimeni în interior.

Premierul Ariel Henry, care se află în străinătate în căutarea sprijinului internațional, a fost ținta unui apel din partea liderului unei bande locale, cunoscut sub numele de Barbecue, pentru a se uni împotriva guvernului. În acest timp, guvernul interimar, condus de Patrick Boivert, a cerut poliției să folosească toate mijloacele legale pentru a restabili ordinea.

Starea de urgență va rămâne în vigoare până miercuri seară, în timp ce autoritățile încearcă să recaptureze deținuții evadați și să răspundă violențelor.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9759 RON
-0.00010
USD
USD: 4.6361 RON
0.00770
GBP
GBP: 5.8194 RON
0.00060
HUF
HUF: 1.2736 RON
-0.00460
BGN
BGN: 2.5441 RON
CHF
CHF: 5.0891 RON
0.00570
Convertor valutar

Rezultat: ---