Lifestyle

Insula din mijlocul Dunării care apare și dispare în fiecare vară. Oamenii sunt speriați de acest fenomen

schedule 26 iul. 2023, 08:23

Insula din mijlocul Dunării care apare și dispare în fiecare vară. Oamenii sunt speriați de acest fenomen
Foto: dcmedia/Youtube

O insulă de nisip apare și dispare în fiecare vară, în mijlocul Dunării, în dreptul orașului Galați. Oamenii spun că păsările și vegetația îi dau un farmec aparte, însă mulți sunt speriați de acest fenomen. 

Insula de nisip care apare şi dispare în fiecare vară, în mijlocul Dunării

Pe insula din mijlocul Dunării se ajunge în câteva minute cu barca. Tot mai mulți oameni vin să se bucure de ea și să petreacă o zi în mijlocul apelor. 

Lungă de un kilometri și lată de aproape 100 de kilometri, insula împarte Dunărea în două, în dreptul Galațiului. Pe o parte este orașul Galați, iar pe alta județul Tulcea.

Plaja are o istorie lungă. Ar apărea vara, când Dunărea scade, încă de pe vremea imperiului roman. „Acum 150 de ani, aici exista o pădure de un kilometru lungime. Există multe scrieri istorice, hărți în acest sens, în care se spune că turcii treceau cănălușul în această pădure, se odihneau noaptea, apoi, năvăleau dimineaţa oraşul Galați”, a dezvăluit un navigator, pentru Observator.

Insula nu afectează navigația pe Dunăre: „Adâncimile sunt cele conforme”

„Șenalul este și era între insulă, aşa-zisa insulă pe care o vedem, și malul nostru. Adâncimile sunt cele conforme cu cerinţele comisiei Dunării, deci avem peste 7 metri”, a explicat Florin Uzumtoma, AFDJ Galați.

Autoritățile au transmis că, în următorii ani, insula va fi tot mai mare și chiar își va schimba forma. „După cum o vedeți acum, ea se întinde. Probabil că în câțiva ani, ea se va duce până aproape de cotul pisicii. În funcție de curenții și de morfologia Dunării, asta deci natura o face”, a completat Florin Uzumtoma, AFGJ Galați.

Odată ce debitul Dunării creşte, insula dispare sub ape. În fiecare vară însă revine la suprafaţă tot mai mare. Din acest motiv există și oameni care nu se bucură atât de mult de fenomen, ridicându-și multe semne de întrebare în ceea ce privește clima. 

„Acum câțiva ani, nu vedeai așa ceva. Pentru mine e un semn de întrebare și ar trebuie să ne gândim să facem ceva să schimbăm clima”, a declarat un turist pentru sursa menționată.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9765 RON
-0.00020
USD
USD: 4.6373 RON
0.00130
GBP
GBP: 5.8018 RON
0.00490
HUF
HUF: 1.2662 RON
0.00090
BGN
BGN: 2.5444 RON
CHF
CHF: 5.0832 RON
0.00110
Convertor valutar

Rezultat: ---