Externe

Criză umanitară în Fâșia Gaza. Palestinienii au spart depozitele ONU și au luat tot ce au găsit

schedule 30 oct. 2023, 08:02

Criză umanitară în Fâșia Gaza. Palestinienii au spart depozitele ONU și au luat tot ce au găsit
Foto: Anas-Mohammed/Shutterstock

Război Israel - Hamas. Conflictul cu militanții Hamas a trecut în faza a doua, a transmis premierul israelian Benjamin Netanyahu. În ultimele 24 de ore, avioanele şi dronele israeliene au lovit 450 de ţinte ale teroriştilor. Familiile ostaticilor critică însă guvernul pentru că nu face din recuperarea prizonierilor obiectul principal al războiului. În Fâșia Gaza, criza umanitară se adâncește. Disperați, mii se palestinieni au spart depozitele de alimente ONU și au fost tot ce au găsit. 

„Războiul din Fâşia Gaza va fi lung şi dificil, dar suntem pregătiţi. Acesta este al doilea război pentru independenţă. Vom lupta pentru pământul nostru şi nu vom da înapoi”, a spus Benjamin Netanyahu, premierul Israelului. 

La scurt timp după declarația sa, sute de bombe au fost lansate de armata israeliană. Înainte de atac, palestinienii din Gaza au fost avertizați că trebuie să plece spre sud. 

Familiile ostaticilor israelieni Hamas sunt disperate. Mulți spun că guvernul nu le-a oferit nicio garanție că cei dragi nu vor fi omorâți în atacurile aeriene. 

„Trebuie să vă spun că efortul de a-i elibera nu numai că nu s-a oprit, ci continuă la un nivel mult mai ridicat. Vom încerca şi vom epuiza fiecare încercare de a-i aduce acasă”, a completatBenjamin Netanyahu, premierul Israelului. 

În Fâșia Gaza, palestinienii își numără pierderile după bombardamentele din ultimele zile. Bilanțul morților a urcat la peste 8.000, în vreme ce 20.000 de oameni au fost răniți. Morții au început să fie înmormântați în gropi care erau deja ocupate. Multe cadavre sunt încă printre resturile clădirilor bombardate. 

Printre obiectivele lovite este și o moschee în care se refugiau sute de oameni. Casele din jur au fost reduse la o grămadă de moloz.

„Avem morţi, avem răniți, este o suferință reală pentru palestinienii care au fugit în aceste case sigure pentru a se salva cumva. Dar nu există niciun loc sigur în Fâșia Gaza."

De foame, mii de palestinieni au jefuit depozitele ONU şi au luat făină, apă şi alte alimente. „Este total nedrept! Copiii noştri nu pot dormi din cauza foamei şi a setei. Am făcut apel la lume, dar toate puterile internaţionale sunt împotriva noastră. Aveam nevoie de ajutoare şi nu am fi făcut asta dacă nu eram la nevoie.”

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9764 RON
-0.00050
USD
USD: 4.65 RON
-0.01390
GBP
GBP: 5.818 RON
0.00140
HUF
HUF: 1.2774 RON
-0.00380
BGN
BGN: 2.5444 RON
-0.00030
CHF
CHF: 5.0964 RON
-0.00730
Convertor valutar

Rezultat: ---