Externe

Emmanuel Macron avertizează Israelul privind transferul forțat de populație și solicită încetarea focului în Gaza

schedule 25 mar. 2024, 07:53

Emmanuel Macron avertizează Israelul privind transferul forțat de populație și solicită încetarea focului în Gaza
Macron condamnă planurile de colonizare ale Israelului și cere ONU să adopte o rezoluție pentru încetarea focului în Gaza.

Președintele francez Emmanuel Macron a avut o conversație telefonică cu premierul israelian Benjamin Netanyahu, în care a exprimat o opoziție fermă față de orice ofensivă asupra orașului Rafah și a avertizat că „transferul forțat de populație constituie o crimă de război”. În plus, Macron a condamnat recentele anunțuri ale Israelului privind colonizarea, referindu-se la confiscarea a 800 de hectare de teren în Cisiordania.

Președintele francez a anunțat, de asemenea, intenția de a prezenta Consiliului de Securitate al ONU un proiect de rezoluție pentru o „încetare a focului imediată și durabilă” în Gaza. Acest demers vine după ce Rusia și China s-au opus unui proiect similar propus de SUA. Macron a subliniat necesitatea ca Israelul să deschidă „neîntârziat și necondiționat toate punctele de trecere existente către Fâșia Gaza”.

În cadrul aceleiași discuții, Macron a vorbit și cu regele Abdallah al II-lea al Iordaniei, cei doi lideri făcând apel la o încetare a focului și la o soluție cu două state, care să includă crearea unui stat palestinian cu Gaza. Situația umanitară din Gaza și bilanțul conflictului au fost, de asemenea, subiecte de discuție între cei doi lideri.

Ministrul german de externe, Annalena Baerbock, a îndemnat la concesii din partea Israelului și a mișcării palestiniene Hamas în cadrul negocierilor din Qatar, subliniind că suferințele trebuie să înceteze pentru toți cei implicați. Ea a solicitat deschiderea punctelor de trecere a frontierei pentru a permite ajutoarelor să ajungă în Gaza și a reiterat responsabilitatea Germaniei pentru securitatea Israelului, făcând apel la Hamas să renunțe la arme și atacuri teroriste.

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, aflat la Cairo, a cerut de asemenea Israelului să faciliteze ajutorul umanitar pentru Fâșia Gaza, amenințată de foamete, și a reiterat apelul pentru încetarea imediată a focului între Israel și Hamas.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9759 RON
-0.00010
USD
USD: 4.6361 RON
0.00770
GBP
GBP: 5.8194 RON
0.00060
HUF
HUF: 1.2736 RON
-0.00460
BGN
BGN: 2.5441 RON
CHF
CHF: 5.0891 RON
0.00570
Convertor valutar

Rezultat: ---