Externe

Divergențe între SUA și aliații europeni privind utilizarea armelor în conflictul din Ucraina

schedule 29 mai 2024, 09:25

Divergențe între SUA și aliații europeni privind utilizarea armelor în conflictul din Ucraina
JoaoCachapa/Shutterstock
Războiul din Ucraina generează tensiuni între SUA și Europa privind folosirea armelor occidentale; SUA se opun atacurilor pe teritoriul rus.

Războiul din Ucraina a ajuns la ziua 826, cu tensiuni crescânde între Statele Unite și aliații europeni referitor la utilizarea armelor occidentale. Statele Unite, principalul susținător militar al Ucrainei, au exprimat opoziția față de folosirea armelor americane pentru atacarea teritoriului rus. John Kirby, purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate, a subliniat că SUA nu încurajează și nu permit utilizarea armelor furnizate de SUA pentru a ataca teritoriul rus.

În contrast, președintele Franței, Emmanuel Macron, a declarat că Ucrainei ar trebui să i se permită să "neutralizeze" bazele militare rusești de unde sunt lansate rachete asupra teritoriului ucrainean. În timpul unei conferințe de presă comune cu cancelarul german Olaf Scholz, Macron a argumentat că Ucraina ar trebui să poată să se apere, menționând totuși că nu se dorește o escaladare a conflictului.

Cancelarul german Olaf Scholz a fost mai evaziv, menționând că Ucraina are dreptul de a se apăra conform dreptului internațional. În timp ce unele capitale europene, precum Roma și Berlinul, avertizează asupra riscului de escaladare a conflictului, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a cerut aliaților să autorizeze Ucraina să atace direct teritoriul rus cu armele pe care i le furnizează.

Președintele rus Vladimir Putin a avertizat cu "consecințe grave" dacă țările NATO vor permite Ucrainei să folosească armamentul occidental pentru a ataca ținte pe teritoriul rus. În același timp, șeful diplomației europene, Josep Borrell, a apreciat că statele UE trebuie să găsească un echilibru între riscul de escaladare și necesitatea ca Ucraina să se apere.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 15 voturi
Nu: 21 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

36 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.976 RON
-0.00010
USD
USD: 4.4612 RON
0.00170
GBP
GBP: 5.9711 RON
-0.00690
HUF
HUF: 1.2528 RON
0.00450
BGN
BGN: 2.5442 RON
CHF
CHF: 5.2832 RON
-0.01910
Convertor valutar

Rezultat: ---