Ce mesaj îi pregătește Biden lui Putin la summitul B9 de la Varșovia
The Guardian notează că Joe Biden va ține discursul în Polonia în aceeași zi în care Vladimir Putin va avea propria expunere, la Moscova, în Duma de Stat, cu trei zile înainte de împlinirea unui an de când a ordonat începerea „operațiunii militare speciale” din Ucraina.
Președintele SUA va ateriza marți la Varșovia și se va întâlni cu președintele polonez Andrzej Duda, apoi, în cursul după-amiezii, va ține discursul la Castelul Regal Arkady din Varșovia. Miercuri, acesta se va întâlni cu liderul țărilor NATO din Europa de Est, în așa-zisul Format de la București.
Casa Albă a menționat și că el va vorbi la telefon săptămâna viitoare cu liderii Marii Britanii, Franței și Italiei, în vreme ce cancelarul german, Olaf Scholz, este așteptat la Washington pe 3 martie. Trebuie precizat că principalul eveniment public al lui Joe Biden va fi discursul de marți de la Castelul Regal din Varșovia.
Citește și:
Iohannis, mesaj dur la adresa Moscovei, la Summitul B9: „Să ne asigurăm că e actul final al Rusiei”
Mandat de arestare pentru Vladimir Putin. Cele 123 de țări în care președintele rus poate fi reținut
Incident în Marea Neagră: un avion rusesc a lovit o dronă Reaper a SUA; Moscova neagă
Șeful de stat american se va referi la „modul în care Statele Unite au mobilizat lumea pentru a psrijini poporul ucrainean care își apără libertatea și democrația”, a declarat vineri purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate, John Kirby.
„Preşedintele Biden va spune clar că Statele Unite vor continua să fie alături de Ucraina atât timp cât va fi nevoie. Şi bănuiesc că îl veţi auzi transmiţându-i nişte mesaje şi domnului Putin, precum şi poporului rus", a spus Kirby.
În ceea ce privește speculațiile care s-au făcut în ultima vreme, oficialul a precizat că Joe Biden nu vrea să se întâlnească u președintele ucrainean Volodimir Zelenski în timpul vizitei sale în Polonia și nici să se deplaseze în Ucraina.
Războiul din Ucraina, 12 luni de cruzime și disperare. 2023, un al doilea val de mobilizare?
Zeci de mii de morți, posibil câteva sute de mii, milioane de ucraineni pe fugă prin lume și pagube care se ridică la zeci de miliarde de dolari. Acesta este rezumatul celor 12 luni de război în Ucraina.
Citește și:
Ambasadorul Israelului la Bucureşti: „Guvernul a decis că Hamas trebuie eliminată”
Suedia ar fi la un pas de un potențial război. „Am putea avea un război în Suedia”
Hamas a publicat o filmare cu una dintre prizonierele din Gaza, o tânără răpită pe 7 octombrie
S-a încercare și cartea păcii...în zadar, însă. În 2023 se poate spune că a fost „activat” al doilea val de mobilizare. În ziua de Anul Nou, imediat după miezul nopții, armata ucraineană a distrus o școală din Donețk unde sute de soldați ruși sărbătoreau Revelionul.
Moscova a recunoscut că a ucis 89 de persoane, dar unii menționează numărul de 400 de victime. Forțele ruse au capturat micul oraș Soledar, lângă Bahmut, unde s-au dus lupte de luni de zile.
Dezbaterile s-au intensificat cu privire la livrările de arme mai sofisticate și mai grele din partea țărilor occidentale: bateriile americane Patriot și tancurile de luptă germane, americane, britanice sau franceze.
De partea rusă, pe măsură ce semnele unei noi ofensive au devenit tot mai clare, zvonurile arată iminența unui al doilea val de mobilizare.