Social

Începe postul Sfintei Marii. Ce NU au voie să facă creștinii în cele două săptămâni de post

schedule 31 iul. 2023, 09:50

Începe postul Sfintei Marii. Ce NU au voie să facă creștinii în cele două săptămâni de post
Vasile Teleucă/Youtube

În fiecare an, la data de 1 august, creștinii intră în postul Sfintei Marii. Înainte de aceasta, credincioșii țin postul Adormirii Maicii Domnului, iar cu o zi înainte, pe data de 31 iulie, este Lăsata Secului.

Postul Sfintei Marii. Ce trebuie să facă credincioșii în cele două săptămâni de post

Postul Sfintei Marii este unul dintre cele patru posturi ale creștinilor care au loc pe dată fixă. Potrivit tradiției, acest post îi pregătește pe creștini pentru cele două mari sărbători din luna august: Schimbarea la față și Adormirea Maicii Domnului. Postul Sfintei Marii începe în fiecare an pe data de 1 august și durează două săptămâni, încheindu-se pe data de 15 august.

Pe parcursul postului, credincioșii trebuie să nu consume produse de origine animală, să meargă mai mult la slujbe, să să roage, să fie mai buni și mai înțelegători cu cei din jur, să uite de supărări, invidie și răzbunare. În timpul postului Sfintei Marii, în zilele de marți și joi, creștinii trebuie să consume legume fierte, fără untdelemn, iar sâmbăta și duminica este dezlegare la untdelemn și la vin.

Timp de două săptămâni, credincioșii se roagă la Maica Domnului și citesc Acatistul şi Paraclisul Maicii Domnului. Postul Adormirii Maicii Domnului este considerat mult mai ușor față de Postul Paștelui, însă este mai aspru decât cel Naşterii Domnului şi cel al Sfinţilor Apostoli Petru și Pavel.

Acest post îi pregăteşte pe creştini pentru cele două mari praznice din luna august: Schimbarea la Faţă (6 august) şi Adormirea Maicii Domnului (15 august). Sărbătoarea este precedată de două săptămâni de post aspru, despre care în credinţa populară se spune că este rupt din Postul Mare. Într-adevăr, atmosfera este una pascală, cu bucurie şi speranţă, în biserici citindu-se rugăciuni speciale şi cântându-se în ajun Prohodul, la fel ca şi în Vinerea Mare”, explică părintele Paul Tudorache, de la Biserica „Sfânta Cuvioasă Parascheva” din Călăraşi.

În timpul Postului Adormirii Maicii Domnului, credincioșii au doar o zi de dezlegare la pește, pe data de 6 august, când are loc sărbătoarea „Schimbarea la față”.

Ce se sărbătorește de Adormirea Sfintei Maria

Sărbătoarea Adormirea Sfintei Maria comemorează moartea, învierea și slăvirea Maicii Mântuitorului, care „a fost luată” de Dumnezeu în împărăția cerească a lui Hristos. Potrivit tradiției religioase, în momentul în care Sfânta Maria a simțit că sfârșitul îi este aproape, s-a așezat pe patul din casa ei din Gradina Ghetsimani și a așteptat să fie luată de către Iisus Hristos și dusă în Împărăția Cerurilor.

Sfinții Apostoli au fost chemați pentru a-i așeza trupul Sfintei Marii în mormânt. Sfântul Apostol Toma a lipsit în acea zi, iar când a venit, i-a rugat pe apostoli să deschidă mormântul pentru a o vedea pe Maica lui Iisus Hristos ultima dată. Când au deschis mormântul, acesta era gol, și astfel au înțeles că Maica Domnului se înălţase la ceruri.

Tradiții și obiceiuri de Sfânta Maria

Potrivit tradițiilor populare, de Sfânta Maria, se culeg flori şi se pun la icoana Maicii Domnului pentru că ele vor fi bune de leac mai apoi. Femeile duc la biserică diferite fructe pentru a le sfinți, iar mai apoi le dau de pomană pentru sufletul rudelor care nu mai sunt în viață.

O altă tradiție spune că dacă de Sfânta Maria înfloresc trandafirii, toamnă va fi lungă. De Sfânta Maria, bărbaţii schimbau pălăria cu căciula, pentru că vremea începea să se răcească. Tot de Sfânta Maria este interzis scăldatul și dormitul pe prispă. Pe timpuri, de pe 15 august se deschidea sezonul nunţilor, care ţinea până la intrarea în postul Crăciunului.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9765 RON
-0.00020
USD
USD: 4.6373 RON
0.00130
GBP
GBP: 5.8018 RON
0.00490
HUF
HUF: 1.2662 RON
0.00090
BGN
BGN: 2.5444 RON
CHF
CHF: 5.0832 RON
0.00110
Convertor valutar

Rezultat: ---