Social

Primele rezultate ale autopsiei în cazul pacienţilor morţi de la Spitalul de Psihiatrie Murgeni. De ce au murit după ce au mâncat Pangasius

schedule 24 nov. 2023, 07:38

Primele rezultate ale autopsiei în cazul pacienţilor morţi de la Spitalul de Psihiatrie Murgeni. De ce au murit după ce au mâncat Pangasius
Foto: FLORIN STEFAN / AGERPRES FOTO

Trei pacienți au murit subit și alți 30 sunt internați după ce au mâncat din pomana primită de la o mănăstire din zonă. Autoritățile încearcă să înțeleagă ce se afla în mâncare și unde ar fi fost contaminată. Dar după tragedie începe adevărata „luptă”. Anchetele și întrebările curg. Două dintre ele, poate și cele mai importanten: de ce meniul bolnavilor de la Murgeni e făcut din pomeni de la mănăstiri și de ce personalul unității medicale a chemat ajutoare abia după moartea pacienților.

SURSE: Primele rezultate ale autopsiei în cazul pacienților morți de la Murgeni

Totul a început marți, când era zi de dezlegare la pește în postul Crăciunului și pacienții internați la Spitalul de Psihiatrie Murgeni au primit mâncare de pomană de la Mănăstirea Florești, aflată la 67 de kilometri distanță. La ora prânz, ora 13, bolnavii și cadrele medicale au mâncat borș de pește, pilaj cu pește prăjit, pâine și colac. Noaptea, câțiva pacienți au început să se simtă rău din senin. 

„A debutat cu forme diareice, după care vomă. Evoluţia a fost foarte rapidă, fulminantă, lucrul ăsta îl spune şi medicul epidemiolog că aşa ceva nu s-a mai întâlnit”, a declarat Ionel Carp, managerul Spitalului Murgeni.

În acea seară, medicii de la Murgeni au crezut că au situația sub control. Tocmai a doua zi, la prânz, un angajat a sunat la 112. A fost însă prea târziu.

Un bărbat de 45 de ani era deja în stop cardio-respirator. Medicii de pe ambulanță au încercat resurscitarea, însă în zadar. Trei ore mai târziu, a urmat un alt apel la urgențe. O femeie de 50 de ani și o alta de 54 de ani au murit. 

„Nu ne-am aşteptat, da! Au fost puși pe medicatie simptomatică”, a declarat Rodica Hitruc, medic primar psihiatru la Spitalul Murgeni. 

În cazul celorlalți bolnavi s-au pus în mișcare forțe impresionante, medicii de la Murgeni luând în calcul că se confruntă cu o situație mai rea decât se așteptau. 

„Au fost trimise maşini de victime multiple de la Iaşi şi Vaslui, Terapie Intensivă şi mai multe ambulanţe. Doi medici, asistenţi şi paramedici au ajuns la spitalul din Bârlad”, a declarat Diana Cimpoeşu, coordonator SMURD Iaşi.

30 de bolnavi au fost distribuiți către cele mai apropiate trei unități medicale. 15 au ajuns la Bârlad, 5 la Iași și 9 la Vaslui. Abia după decesul a trei persoane, în timp ce o a patra era deja în stop cardio respirator, au fost anunţate şi autorităţile. 

Prima suspiciune a fost că pacienții au murit după ce au mâncat peștele de la mănăstire - Pangasius, un pește care în multe magazine europene nu se mai vinde pentru că ar conține metale grele și ar fi periculos pentru sănătate. Potrivit surselor Observator, un prim rezultat la autopsie arată că pacienţii au fost otraviti cu pesticide. 

„La momentul acutal, probele exclud nitriţii, nitraţii. Exclud alcooli”, a declarat Diana Bulgariu, IML.

În urma unui control făcut de DSVSA, mănăstirea Floreşti a fost amendată cu 40.000 de lei pentru că nu avea autorizație sanitar-veterinarî pentru activități de cantină-catering. 

Patronul magazinului de unde a fost cumpărat peștele se apără. La fel și măicuțele de la Mănăstirea Florești, care sunt convinse că nu mâncarea de la ei a fost sursa intoxicației. Pentru moment, nimeni nu știe ce s-a întâmplat exact. Joi seară a fost declanșată celula de criză în Ministerul Sănătății. 

„Managementului spitalului răspunde întotdeauna pentru modul de administrare a hranei, indiferent în subordinea cui este unitatea sanitară respectivă. Aici vorbim despre Primăria din localitatea Murgeni”, a declarat Alexandru Rafila, ministrul Sănătăţii.

Primarul din Ghermănești recunoaşte că e o regulă ca bolnavii să mănânce din ce primesc de pomană. „S-a întâmplat acest fenomen creştinesc, în care o pomană a ajuns în spital. S-a mai întâmplat", a declarat Mihai Murărașu, edil Ghermăneşti.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9765 RON
-0.00020
USD
USD: 4.6373 RON
0.00130
GBP
GBP: 5.8018 RON
0.00490
HUF
HUF: 1.2662 RON
0.00090
BGN
BGN: 2.5444 RON
CHF
CHF: 5.0832 RON
0.00110
Convertor valutar

Rezultat: ---