Social

8 ani de la tragedia Colectiv | 60 de ani de închisoare, în total, pentru cele 8 persoane găsite vinovate

schedule 30 oct. 2023, 08:14

8 ani de la tragedia Colectiv | 60 de ani de închisoare, în total, pentru cele 8 persoane găsite vinovate
Foto: Captura Claudia Suteu/YT

114 apeluri de urgență au fost date în seara de 30 octombrie 2015 de la Clubul Colectiv din București, când, în timpul unui concert susținut de trupa Goodbye to Gravity, a izbucnit un incendiu de la mai multe artificii. Prima dată s-a aprins buretele folosit pentru antifonarea unui stâlp din interior, apoi locația s-a transformat în iad. 65 de oameni au murit. Finalul în Dosarul Colectiv a fost auzit după șapte ani: un total de 60 de ani de închisoare pentru cele 8 persoane găsite vinovate. Cum a decurs seara fatidică? 

8 ani de la tragedia Colectiv, iadul în care 65 de persoane au murit arse

Vineri seara, pe 30 octombrie 2015, 400 de fani rock s-au adunat la Clubul Colectiv din București, unde formația de metal rock Goodbye to Gravity își lansa cel de-al doilea album „Mantras of war”. Organizatorii au anunțat un spectacol inedit, cu efecte pirotehnice și show de lumini.

Concertul a început la ora 21:00. Preț de o oră și jumătate, trupa a interpretat cele 9 piese de pe noul album și altele mai vechi. La 22:30 se lansează altă piese, pe fundal de efecte pirotehnice. Artificiile din club au fost instalate de 2 pirotehniști autorizați angajați ai firmei Golden Ideas Fireworks Artists SRL, Viorel Zaharia și Marian Moise. 

Show-ul pirotehnic era asigurat de Marian Moise, care se afla în club. Artificiile nu ar fi fost puse la distanța corespunzătoare față de stâlpul capitonat cu urete. Erau numai 3 metri între scenă și stâlp, iar jerba de scântei, aruncată cu forță de la 2 artificii, a ajuns la unul dintre stâlpii schelei tehnice, care deservea scena, și el ia foc. Scânteile rezultate de la acest stâlp au fost orientate direct către alt stâlp de susținere al imobilului, aflat pe partea stângă a scenei. 

Andrei Găluț a încercat să facă o glumă: „asta nu era prevăzut în program” și a cerut, calm, un extinctor pentru a stinge focul. Un bodyguard al Clubului Colectiv a încercat să stingă focul cu un extinctor. În acest timp, un grup de 50-70 de persoane au părăsit clubul. La început, nimeni nu a intrat în panică. 

La ora 22:32 a fost înregistrat primul apel la 112. Flăcările s-au extins repede de pe stâlpul de susținere la tavanul acoperit cu fâșii de lemn de brad și cu burete neignifug. Fâșiile de lemn incandescente și picături din burete topit s-au transformat într-o ploaie mortală, iar fumul dens a devenit mai înecăcios. 

Mulțimea a încercat să se înghesuie pentru a ieși pe singura ieșire disponibilă, o ușă de 80 de centimetri lățime. O altă ieșire, care era blocată, a cedat sub presiunea mulțimii. Bucureștenii care locuiau în zona Piața Bucur au fost primii care au intervenit pentru salvarea victimelor și cară apă din case. 

La 22:42 își fac apariția și primele două ambulanțe și mașini de pompieri. Incendiul a fost stins repede, însă pompierii au găsit în club mai multe trupuri carbonizate. După 20 de minute ajung la fața locului alte 20 de ambulanțe. Victimele incendiului au fost transportate, în primă fază, la Spitalul Universitar. 

La 23:15 au apărut primele știri la televizor despre incendiul de la clubul Colectiv. Inițial, s-a vorbit despre o explozie cu mai mulți răniți și morți. Ulterior, au apărut informații mai precise: un incendiu violent. La 23:55, Raed Arafat a făcut o scurtă declarați de presă: un incendiu cu mai mulți răniți și 18 morți. La 00:08, ministrul de Interne de la acea vreme, Gabriel Oprea, a anunțat că numărul de decese a ajuns la 25. La 00:50 au apărut la fața locului 4 dube ale Institutului de Medicină Legal pentru a prelua cadavrele întinse pe paleții de lemn din fața clubului Colectiv. Ultimii răniți au fost transportați de ambulanțe sau mașinile ale prietenilor către unitățile medicale Floreasca, Universitar sau Spitalul de Arși la ora 01:00. 

Lista victimelor 

Proteste

Pe 1 noiembrie 2015, în Piața Universității din București, a fost organizat un marș de comemorare a victimelor incendiului din clubul Colectiv, unde au participat 8.000 de oameni. Mulțimea s-a îndreptat ulterior către locul în care prea mulți tineri și-au găsit sfârșitul, unde se mai aflau alte 2.000 de persoane. 

În data de 3 noiembrie 2015, a fost organizat un miting pentru demiterea lui Cristian Popescu Piedone, primarul sectorului 4 de atunci. Protestul de la București, început la ora 18:00, a adunat până în momentul încheierii, la ora 01:30, 25.000 de persoane. Cei prezenți au scandat lozinci și au cerut demisia lui Victor Ponta, Gabriel Oprea și a lui Cristian Piedone. 

În ziua de 4 noiembrie, Victor Ponta, cu întreg Guvernul României, și Cristian Popescu Piedone și-au anunțat demisiile din funcțiile pe care le dețin.

Condamnările definitive din Dosarul Colectiv

La aproape 7 ani de la incendiul din Colectiv, în mai 2022, în urma căruia au murit 65 de oameni, iar alţi 146 au rămas mutilaţi pe viaţă, Curtea de Apel Bucureşti i-a condamnat pe inculpaţi la un total de 60 de ani de închisoare cu executare, aproape la jumătate faţă de pedepsele cumulate în prima instanţă, care însumau 113 ani de închisoare cu executare.

  • Cristian Popescu-Piedone, fost primar al sectorului 4 şi actual primar al sectorului 5: 4 ani de închisoare – în prima instanţă avea o pedeapsă de 8 ani şi jumătate de închisoare; 
  • Aurelia Iofciu, şefa Serviciului autorizări comerciale din Primăria Sectorului 4: achitată – în prima instanţă avea o pedeapsă de 8 ani de închisoare; 
  • Luminiţa Larisa Ganea, consilier superior la Primăria Sector 4: achitată – în prima instanţă avea 7 ani de închisoare; 
  • Sandra Ramona Moţoc, referent superior la Primăria Sector 4: achitată – în prima instanţă avea 3 ani de închisoare cu suspendare;
  • Alin George Anastasescu, patron Colectiv: 11 ani și 8 luni de închisoare – s-a păstrat aceeaşi pedeapsă de la prima instanţă;
  • Cătălin Paul Gancea, patron Colectiv: 6 ani și 4 luni de închisoare – în prima instanţă avea 11 şi 8 luni de închisoare; 
  • Costin Mincu, patron Colectiv: 8 ani de închisoare – în prima instanţă avea 11 ani şi 8 luni de închisoare;
  • Viorel Zaharia, pirotehnist: 6 ani și 10 luni de închisoare – în prima instanţă avea 9 ani şi 8 luni de închisoare;
  • Marian Moise, pirotehnist: 6 ani și 10 luni de închisoare – în prima instanţă a primit 10 ani de închisoare;
  • Daniela Ioana Niţă (decedată), patron al firmei de artificii: încetează procesul – în prima instanţă primise 12 ani şi 8 luni de închisoare;
  • Cristian Mihai Niţă, administrator al firmei de artificii: 2 ani și 6 luni cu suspendare – în prima instanţă primise 3 ani şi jumătate de închisoare;
  • Antonina Radu, pompier ISUBIF: 8 ani și 8 luni de închisoare – în prima instanţă primise 9 ani şi 2 luni de închisoare;
  • George-Petrică Matei, pompier ISUBIF: 8 ani și 8 luni de închisoare – în prima instanţă primise 9 ani şi 2 luni de închisoare.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9765 RON
-0.00020
USD
USD: 4.6373 RON
0.00130
GBP
GBP: 5.8018 RON
0.00490
HUF
HUF: 1.2662 RON
0.00090
BGN
BGN: 2.5444 RON
CHF
CHF: 5.0832 RON
0.00110
Convertor valutar

Rezultat: ---