Social

Ministrul Educaţiei, prima reacţie după tragedia din Odorheiu Secuiesc: „Aşa ceva nu trebuie să se mai întâmple”

schedule 19 dec. 2023, 07:52

Ministrul Educaţiei, prima reacţie după tragedia din Odorheiu Secuiesc: „Aşa ceva nu trebuie să se mai întâmple”
Foto: Digi 24/Youtube

Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, a venit cu o primă reacție după incidentul care a avut loc la internatul Liceului Tamási Áron din Odorheiu Secuiesc.

Ligia Deca, despre tragedia de la Odorheiu Secuiesc

La puțin timp după tragedia care a avut loc la Odorheiu Secuiesc, unde un perete al unui internat s-a prăbușit și patru persoane au fost prinse sub dărâmături, Ministrul Educației, Ligia Deca, a venit cu o primă reacție în care a anunțat că va fi alocat un ajutor pentru școala din Odorheiu Secuiesc.

"Îmi manifest toată empatia pentru familii, pentru comunitatea școlară și vă promit că Ministerul Educației va face tot ceea ce ține de instituție pentru ca să primească ajutorul de care vor avea nevoie în zilele următoare", a spus Ligia Deca la scurt timp după incident.

Ministrul Educației susține că responsabilitatea este a celor care administrează clădirea, autoritățile publice locale sau alte entități. În ceea ce privește lista clădirilor cu risc seismic, Deca spune că aceasta a fost actualizată în luna octombrie tocmai pentru liniștea părinților.

"Avem sigur că da acea listă a clădirilor în risc seismic pe care Ministerul Educației o publică și o actualizează pe site-ul ministerului. Ultima actualizare a fost făcută în luna octombrie, tocmai pentru a asigura părințiilor și tuturor celor interesați acces neîngrădit la riscul seismic pe care o clădire cu scop educațional o poate avea, responsabilitatea fiind în dreptul celor care administrează clădirea, autoritățile publice locale sau alte entități", a precizat ministrul.

De asemenea, Ligia Deca susține că este nevoie de o consolidare a infrastructurii educaționale, lucru pe care ministra l-a constatat și cu alte ocazii.

„De aceea am avut o serie de programe. Ministerul Dezvoltării are o serie de programe prin care autoritățile publice locale pot aplica pentru clădirile cu scop educațional aflate în risc seismic unu sau doi, pentru a începe imediat lucrările de reabilitare. De asemenea, a fost modificată legislația pentru a se face o evaluare mai rapidă de către cei care administrează clădirile, tocmai în ideea de a preîntâmpina astfel de situații. Din nou, așa ceva nu trebuie să se mai întâmple", a adăugat ministrul.

Ministrul Educației a mai precizat că bugetul pe anul viitor include, la nivel guvernamental, și bani pentru consolidare de clădiri publice, inclusiv clădiri cu scop educațional, printre care și fonduri care vizează reabilitări.

Măsuri luate de Ligia Deca după tragedia de la internatul din Odorheiu Secuiesc

Ministrul Educației, Ligia Deca, a luat o serie de măsuri urgente după ce luni, la Odorheiu Secuiesc, peretele unui internat s-a prăbuși peste patru copii, dintre care unul a decedat. Oficialul a convocat un grup de lucru pentru a aborda cazul și a decis să trimită doi secretari de stat încă din aceeași seară.

Ministrul a afirmat că a discutat cu Inspectoratul Școlar și Prefectura, iar marți vor avea loc consultări extinse cu reprezentanții instituțiilor implicate.

"Imediat după ce știrea a ajuns în spațiul public, am convocat un grup care să adreseze situația de criză în Ministerul Educației. Am decis să trimitem doi secretari de stat încă din această seară. Am luat legătura cu Inspectoratul Școlar și Prefectura. Mâine vom lărgi consultările cu ceilalți reprezentanți ai instituțiilor implicate. Am ținut legătura în mod continuu pentru a afla starea celor care au fost prinși sub dărâmături.
Ne-am interesat ce se întâmplă cu elevii care după prăbușirea tavanului nu au mai avut un loc unde să stea. Ei au fost preluați de familiile lor. În mare parte, cei care la ora 8:00 nu erau încă preluați au fost relocați într-o altă unitate de clasare. Urmau să fie preluați până la sfârșitul acestei zile.
Este foarte greu de exprimat toată durerea, toată revolta pe care o simțim și noi și sunt absolut convinsă că o simt cei din comunitatea școlară, familiile și cunoscuții. Ne exprimăm condoleanțele pentru decesul elevului de clasa a 12-a care, din păcate, nu a mai putut fi salvat, în ciuda eforturilor salvatorilor.
Sunt alături de familiile celor răniți și vom face tot ceea ce ține de noi pentru a afla care sunt cauzele, a preveni astfel de incidente și a sancționa pe toți cei care este necesar să fie sancționați. Nu putem permite ca orice clădire în care se află copii, fie spațiul educațional sau spațiu de cazare sau altfel de spațiu să mai aibă parte de astfel de incidente și am mare încredere că vom putea împreună să prevenim acest lucru pe viitor.
Am solicitat în mod continuu alocarea de fonduri pentru expertizarea clădirilor susceptibil a avea risc seismic. Există legislație încă din acest an care să faciliteze consolidarea imediată a clădirilor în risc seismic unu sau doi, care au scop educațional și am avut o serie de relocări și demararea unor lucrări de consolidare pentru astfel de clădiri.
Însă avem nevoie să facem mai mult. Avem nevoie să urgentăm parcursul parlamentar al modificărilor pentru legea în punerea în siguranță a clădirilor publice aflate în risc seismic. Avem nevoie ca toate clădirile mai vechi de un anumit număr de ani să fie expertizată și trebuie să aflăm ce s-a întâmplat acolo", a declarat Ligia Deca.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9758 RON
0.00070
USD
USD: 4.6438 RON
-0.00650
GBP
GBP: 5.82 RON
-0.01820
HUF
HUF: 1.269 RON
-0.00280
BGN
BGN: 2.5441 RON
0.00030
CHF
CHF: 5.0948 RON
-0.01160
Convertor valutar

Rezultat: ---