Educație

Cum arată OUG pentru majorările de salarii din Educație. DOCUMENT

schedule 01 iun. 2023, 11:34

Cum arată OUG pentru majorările de salarii din Educație. DOCUMENT
Foto: CRISTIAN NISTOR / AGERPRES FOTO

Guvernul României a publicat, miercuri seara, proiectul de Ordonanță de Urgență (OUG) pentru majorările de salarii din Educație. La scurt timp după consultările cu sindicaliștii - care au respins oferta - coaliția de guvernare a făcut „un apel la responsabilitate către toate cadrele didactice și întreg personalul care contribuie la buna funcționare a sistemului educațional”. 

Grevă în Educație. DOCUMENT: OUG pentru majorările de salarii din învățământ

Liderii coaliției de guvernare au venit, miercuri seara, cu proiectul Ordonanței de Urgență și le cer sindicaliștilor din Educație să renunțe la grevă.

„Prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă, președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, alături de ministrul Educației, Ligia Deca, ministrul Muncii, Marius Budăi, și secretarul general al Guvernului, Marian Neacșu, au prezentat liderilor sindicatelor din Educație ordonanța de urgență pe care Guvernul o va adopta în ședința de mâine, îndeplinind astfel cerințele înaintate în baza mandatelor de negociere prezentate public:
-Creșterea salariului începând cu luna iunie a.c., cu 1.000 de lei brut lunar pentru personalul didactic și didactic auxiliar din învățământ, respectiv cu 400 lei brut pe lună pentru personalul nedidactic din sistemul educațional.
- În noua grilă de salarizare, salariul profesorului debutant/asistent universitar se va raporta la salariul mediu brut din economie și va reprezenta punctul de referință al grilei de salarizare din educație. Majorările salariale potrivit noii grile se vor face etapizat, în maxim trei ani de la intrarea în vigoare a noii legi a salarizării, prima tranșă reprezentând 40 la sută din valoarea totală a majorărilor.
Textul actului normativ a fost deja publicat în transparență pe site-urile oficiale ale ministerelor Educației și Muncii.
Coaliția de guvernare face un nou apel la responsabilitate către toate cadrele didactice și întreg personalul care contribuie la buna funcționare a sistemului educațional, pentru a înceta greva și a permite reluarea accesului la educație pentru cei peste 3.000.000 de elevi din România, dintre care aproape 300.000 se pregătesc pentru evaluarea națională și bacalaureat”, a transmis Guvernul României.

Joi, zi decisivă

După 9 zile de grevă și două mitinguri uriașe, profesorii rămân pe poziții, în ciuda promisiunilor venite din partea Executivului. Guvernul a renunțat la bonusuri și oferă acum creșteri salariale: aproximativ 600 de lei net, începând de joi, personalului didactic, și 250 de lei personalului auxiliar. 

Mai mult, veniturile profesorilor care intră în sistem vor crește, în trei ani, până la salariul mediu net pe economie, care acum este de aproape 4.500 de lei. 

Hotărârea finală va fi luată joi. Concret, printr-un act normativ care urmează să fie aprobat joi, 1 iunie 2023, un profesor debutant ar urma să primească în jur de 600 de lei net în plus de luna viitoare. 

În ceea ce privește personalul nedidactic, s-a discutat despre o creștere de 250 de lei pe lună. Salariile mărite ar urma să aibă un impact bugetar de două miliarde de lei în 2023. 

Din cauza grevei, Ministerul Educației a transmis că prelungește până pe 9 iunie perioada de înscriere a candidaților la sesiunea iunie-iulie a examenului național de Bacalaureat. Tot până atunci ar trebui să fie încheiate și mediile elevilor. Calendarul examenului rămâne neschimbat. 

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9762 RON
-0.00040
USD
USD: 4.6699 RON
0.00130
GBP
GBP: 5.7698 RON
-0.00210
HUF
HUF: 1.2629 RON
-0.00260
BGN
BGN: 2.5443 RON
-0.00020
CHF
CHF: 5.1198 RON
0.00490
Convertor valutar

Rezultat: ---