Permisul de conducere pentru categoria B ar putea deveni valabil pentru motociclete
Astăzi, Senatul a adoptat modificarea din legea care completează OUG 195/2002 (Codul Rutier) şi care prevede ca deţinătorii de permis de conducere de categoria B să poată conduce motocicletele. Însă acest beneficiu ar putea fi valabil doar în anumite condiţii.
Președintele Klaus Iohannis a refuzat proiectul de lege care a fost adoptat mai întâi de parlamentari. Astfel, proiectul a fost întors în Parlament pentru a fi modificat.
În urma refuzului său, preşedintele Klaus Iohannis a cerut reexaminarea legii deoarece "este neclar cum anume se va face dovada absolvirii celor 10 ore de pregătire practică şi dacă această dovadă trebuie deţinută fizic şi prezentată în cazul unui control, de fiecare conducător de vehicule, alături de permisul de conducere eliberat".
Citește și:
Modificări pregătite de UE pentru șoferi: permis auto digital, mașinile vor avea cutii negre
Noi reguli privind dobândirea și restituirea permisului de conducere. Anunțul făcut de MAI
Noi modificări în Codul Rutier. Categoria de șoferii care nu vor mai avea voie să conducă în România
În prezent, legea a fost modificată şi prevede că şoferii care deţin categoria B pot conduce motociclete cu capacitatea cilindrică maximă de 125 cm cubi, cu condiţia să aibă vârsta minimă de 24 de ani şi o experienţă de cel puţin 3 ani de conducere pentru categoria B. De asemenea, atunci când sunt opriți în trafic, şoferii trebuie să facă dovada, printr-o adeverinţă de absolvire a unui curs de pregătire practică.
"Permisele de conducere eliberate pentru categoria B sunt valabile şi pentru motocicletele cu transmisie automată cu cilindree maximă de 125 cm cubi, cu puterea maximă de 11 kW şi cu un raport putere/greutate de cel mult 0,1 kW/kg, categoria A1, cu condiţia ca deţinătorii permiselor să aibă vârsta minimă de 24 de ani împliniţi, o experienţă de cel puţin 3 ani de conducere pentru categoria B de vehicule şi fac dovada, printr-o adeverinţă, că au absolvit un curs de pregătire practică de minimum 15 ore în cadrul unei unităţi autorizate de pregătire a conducătorilor de autovehicule", se arată într-un articol amendat în urma reexaminării iniţiativei legislative.
Urmează ca legea să fie reexaminată şi de Camera Deputaţilor, for decizional în acest caz.