Social Auto

Permisul de conducere ar putea fi obținut la 17 ani. Ce modificări ar urma să se facă în Codurile Rutiere

schedule 22 mar. 2023, 11:37

Permisul de conducere ar putea fi obținut la 17 ani. Ce modificări ar urma să se facă în Codurile Rutiere
Monika Wisniewska/Shutterstock

Modificări importante ar urma să se facă în codurile rutiere. Adolescenții ar putea obține permisul de conducere de la vârsta de 17 ani, iar până la 18 ani ar trebui să conducă însoțiți.

Tinerii ar putea să își obțină permisul de conducere la vârsta de 17 ani

Propunerea vine din partea Comisiei Europene, care a pregătit un nou pachet de propuneri pentru legile circulației rutiere. Potrivit propunerii legislative, adolescenții ar putea începe școala de șoferi după 16 ani, iar permisul de conducere ar putea fi obținut la împlinirea a 17 ani. Tinerii conducători auto vor putea conduce până la împlinirea majoratului doar însoțiți.

Potrivit propunerii Comisiei Europene, aceștia vor trece și printr-o perioadă de probă de doi ani, timp în care vor fi sancționați aspru pentru orice încălcare înfăptuită.

"Vor putea dobândi experiență cu ajutorul unui sistem de conducere acompaniată începând cu vârsta de 17 ani și vor putea să obțină un permis de conducere. Dar până la 18 vor conduce doar însoțiți. Aici vorbim de o perioadă de probă", a explicat Anca Păduraru, purtătoarea de cuvânt a reprezentanței Comisiei Europene în România.

De asemenea, propunerea include și aplicarea anumitor sancțiuni care ar putea privare conducătorii auto de dreptul de a șofa în întreaga Uniune Europeană. În cazul în care un stat membru ia decizia de a priva de dreptul de a conduce un șofer din cauza unei infracțiuni săvârșite pe teritoriul său, această decizie se va aplica în întreaga Uniune Europeană, mai susține Adina Vălean, comisarul european pentru Transport. 

„Noua directivă va introduce și o perioadă de probă de cel puțin 2 ani de la promovarea examenului și, în același timp, o regulă pentru toleranță zero pentru conducerea în stare de ebrietate. De asemenea, vom adapta formarea și examenele pentru a pregăti mai bine șoferii pentru proporția tot mai mare de utilizatori vulnerabili ai drumurilor", a explicat și Adina Vălean, comisarul european pentru Transport. 

Măsura toleranței zero la alcool

Proiectul cu privire la noile măsuri face referire în mare parte la noii conducători auto, mai ales măsura care se referă la toleranță zero în caz de consum de alcool. Propunerea se referă la persoanele care și-au obținut permisul de conducere de curând, indiferent de vârstă. Însă oficialii Comisiei Europene spun că cel mai probabil în viitor măsura va fi aplicată și pentru restul conducătorilor auto.

"Proiectul poate fi amendat în Parlament și nu m-ar mira să se extindă această toleranță zero și la restul șoferilor, pentru că este o opinie destul de auzită aici, în Parlament, că ar trebui să fie această toleranță zero la toți șoferii, în toate statele", a explicat europarlamentarul Vlad Gheorghe.  

Ba mai mult, noul pachet de măsuri propune și extinderea infracțiunilor rutiere. Se prevede ca în viitor, mai multe fapte să fie considerate infracțiuni, ca de exemplu:

  • nemenținerea unei distanțe suficiente în raport cu vehiculul din față;
  • depășirea periculoasă;
  • parcarea periculoasă;
  • traversarea uneia sau mai multor linii albe continue;
  • conducerea pe sens interzis sau utilizarea unui vehicul supraîncărcat.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 18 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

25 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9763 RON
-0.00090
USD
USD: 4.6625 RON
0.01140
GBP
GBP: 5.8158 RON
0.01360
HUF
HUF: 1.2637 RON
0.00320
BGN
BGN: 2.5443 RON
-0.00040
CHF
CHF: 5.1291 RON
0.00100
Convertor valutar

Rezultat: ---