Social Auto

Permisul de conducere pentru categoria B va fi valabil și pentru motociclete. În ce condiții se va aplica noua modificare

schedule 31 oct. 2023, 14:20

Permisul de conducere pentru categoria B va fi valabil și pentru motociclete. În ce condiții se va aplica noua modificare
Foto: WorldFacts/Youtube.com

Permisul de conducere pentru categoria B ar putea deveni valabil şi pentru conducerea motocicletelor, însă în anumite condiţii. Senatul a adoptat astăzi, modificarea din Codul Rutier.

Permisul de conducere pentru categoria B ar putea deveni valabil pentru motociclete

Astăzi, Senatul a adoptat modificarea din legea care completează OUG 195/2002 (Codul Rutier) şi care prevede ca deţinătorii de permis de conducere de categoria B să poată conduce motocicletele. Însă acest beneficiu ar putea fi valabil doar în anumite condiţii.

Președintele Klaus Iohannis a refuzat proiectul de lege care a fost adoptat mai întâi de parlamentari. Astfel, proiectul a fost întors în Parlament pentru a fi modificat.

În urma refuzului său, preşedintele Klaus Iohannis a cerut reexaminarea legii deoarece "este neclar cum anume se va face dovada absolvirii celor 10 ore de pregătire practică şi dacă această dovadă trebuie deţinută fizic şi prezentată în cazul unui control, de fiecare conducător de vehicule, alături de permisul de conducere eliberat".

În prezent, legea a fost modificată şi prevede că şoferii care deţin categoria B pot conduce motociclete cu capacitatea cilindrică maximă de 125 cm cubi, cu condiţia să aibă vârsta minimă de 24 de ani şi o experienţă de cel puţin 3 ani de conducere pentru categoria B. De asemenea, atunci când sunt opriți în trafic, şoferii trebuie să facă dovada, printr-o adeverinţă de absolvire a unui curs de pregătire practică.

"Permisele de conducere eliberate pentru categoria B sunt valabile şi pentru motocicletele cu transmisie automată cu cilindree maximă de 125 cm cubi, cu puterea maximă de 11 kW şi cu un raport putere/greutate de cel mult 0,1 kW/kg, categoria A1, cu condiţia ca deţinătorii permiselor să aibă vârsta minimă de 24 de ani împliniţi, o experienţă de cel puţin 3 ani de conducere pentru categoria B de vehicule şi fac dovada, printr-o adeverinţă, că au absolvit un curs de pregătire practică de minimum 15 ore în cadrul unei unităţi autorizate de pregătire a conducătorilor de autovehicule", se arată într-un articol amendat în urma reexaminării iniţiativei legislative.

Urmează ca legea să fie reexaminată şi de Camera Deputaţilor, for decizional în acest caz.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 13 voturi
Nu: 21 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

34 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9704 RON
0.00250
USD
USD: 4.585 RON
-0.01010
GBP
GBP: 5.9171 RON
-0.00890
HUF
HUF: 1.2685 RON
0.00550
BGN
BGN: 2.5413 RON
0.00130
CHF
CHF: 5.1659 RON
-0.03020
Convertor valutar

Rezultat: ---