Auto Externe

Comisia Europeană propune noi măsuri de modernizare a permiselor de conducere

schedule 01 mar. 2023, 19:17

Comisia Europeană propune noi măsuri de modernizare a permiselor de conducere
evgenii mitroshin/Shutterstock

Comisia Europeană a prezentat o serie de noi măsuri moderne pentru permisele de conducere europene. Printre acestea se numără și crearea unui permis de conducere digital.

Noi modificări pentru permisele de conducere

Comisia Europeană a propus o serie de propuneri de modernizare pentru permisele de conducere. Potrivit acestora, conducătorii auto ar putea avea permise de conducere digitale, care vor fi valabile în toată Uniunea Europeană.

Noile măsuri de modernizare se referă și la tinerii șoferi care pot dobândi experiență cu ajutorul unui sistem de conducere acompaniată. Tinerii care au cel puțin vârsta de 17 ani vor putea învăţa să conducă mașina şi vor putea să își obţină permisul de conducere.

Tinerii care au împlinit vârsta de 17 ani vor putea să conducă singuri după ce vor împlini vârsta de 18 ani. De asemenea, aceștia vor putea să lucreze în calitate de şoferi profesionişti dacă locul de muncă permite acest lucru.

"Un obiectiv-cheie al noilor norme va fi îmbunătăţirea siguranţei rutiere, prin măsuri care includ: o perioadă de probă de cel puţin doi ani pentru conducătorii auto începători după trecerea testului şi o normă de toleranţă zero pentru conducerea sub influenţa alcoolului. Acest lucru este esenţial deoarece, chiar dacă şoferii tineri reprezintă doar 8% din totalul conducătorilor auto, 2 din 5 coliziuni mortale implică un conducător auto sau un motociclist cu vârsta sub 30 de ani.", se precizează în documentul prezentat de Comisia Europeană.

Comisia Europeană propune introducerea unui permis de conducere digital

Viitorii conducători auto ar avea posibilitatea de a-şi susţine testul de teorie şi de a începe conducerea acompaniată de autoturisme şi camioane de la vârsta de 17 ani. Experiența în trafic este absolut necesară, deoarece o mare parte din accidentele rutiere se produc anume din această cauză.

Cea mai importantă măsură de modernizarea propusă de Comisia Europeană este introducerea unui permis de conducere digital. Această schimbare ar duce la simplificarea recunoașterea permiselor de conducere între statele membre. Procedura de înlocuire, reînnoire sau preschimbare a unui permis de conducere va fi mult mai simplă, deoarece întregul proces va fi online.

Totodată, pentru a preveni impunitatea în cazul persoanelor care comit diverse infracţiuni rutiere, Comisia Europeană propune crearea unui nou sistem, care va permite o interdicţie de a conduce autoturisme la nivelul UE în momentul în care un stat membru a luat decizia de a decade din drepturi un conducător auto din cauza unei infracțiuni săvârșite pe teritoriul său.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9758 RON
0.00060
USD
USD: 4.6712 RON
-0.00250
GBP
GBP: 5.7677 RON
0.04480
HUF
HUF: 1.2603 RON
0.00070
BGN
BGN: 2.5441 RON
0.00030
CHF
CHF: 5.1247 RON
0.01570
Convertor valutar

Rezultat: ---