Politic Externe

Comisia Europeană propune achiziții militare comune pentru consolidarea apărării UE

schedule 28 feb. 2024, 16:26

Comisia Europeană propune achiziții militare comune pentru consolidarea apărării UE
https://pixabay.com/photos/building-european-union-flags-79221/
Ursula von der Leyen propune un plan UE pentru achiziții comune de armament, inspirat de achizițiile de vaccinuri și gaze.

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat recent un plan ambițios pentru consolidarea apărării Uniunii Europene, propunând achiziții comune de armament, similar cu procedurile adoptate pentru vaccinurile COVID-19 și achiziția de gaze naturale. Această inițiativă vine în contextul unei lumi marcate de instabilitate și conflict, cu accent pe agresiunea militară a Rusiei în Ucraina și alte tensiuni geopolitice.

Von der Leyen a subliniat necesitatea ca Europa să "cheltuiască mai mult, să cheltuiască mai bine, să cheltuiască european", evidențiind că acest demers va necesita o nouă mentalitate din partea instituțiilor, industriei și investitorilor. Strategia propusă se va concentra pe licitații militare comune și pe identificarea de proiecte europene de apărare cu interes comun, pentru a maximiza impactul și valoarea adăugată.

În plus, președinta Comisiei Europene a vorbit despre crearea unui birou de inovare în apărare la Kiev, care va contribui la aducerea Ucrainei mai aproape de Europa și va permite statelor membre să beneficieze de experiența Ucrainei în ceea ce privește inovația industrială în apărare.

Von der Leyen a mai menționat posibilitatea de a folosi profiturile extraordinare din activele rusești înghețate de sancțiunile europene pentru achiziționarea în comun de echipamente militare pentru Ucraina, subliniind că "nu putem lăsa Rusia să câștige", indiferent de sprijinul partenerilor. Totodată, ea a pledat pentru susținerea propunerii de către statele membre și a încurajat sectoarele public și privat să contribuie la aceste inițiative.

Această mișcare strategică vizează nu doar îmbunătățirea capacităților de apărare ale UE, ci și consolidarea parteneriatului transatlantic, într-o perioadă în care se discută despre posibilitatea unui nou mandat al lui Donald Trump ca președinte al SUA și potențialele sale implicații asupra angajamentelor în cadrul NATO.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 13 voturi
Nu: 21 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

34 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9704 RON
0.00250
USD
USD: 4.585 RON
-0.01010
GBP
GBP: 5.9171 RON
-0.00890
HUF
HUF: 1.2685 RON
0.00550
BGN
BGN: 2.5413 RON
0.00130
CHF
CHF: 5.1659 RON
-0.03020
Convertor valutar

Rezultat: ---