Politic

Ciucă nu vrea nici salarii tăiate, nici crescute. Ce se întâmplă cu angajările la stat și cumulul pensie-salariu

schedule 25 apr. 2023, 07:07

Ciucă nu vrea nici salarii tăiate, nici crescute. Ce se întâmplă cu angajările la stat și cumulul pensie-salariu
Foto: Guvernul României/Youtube.com

Liderii coaliției de guvernare au discutat, luni, despre măsurile de reducere a cheltuielilor bugetare, pe fondul scăderii încasărilor la bugetul de stat. Premierul Nicolae Ciucă a cerut să nu fie tăieri salariale, iar până la noua lege a salarizării să nu crească salariile. Cât despre cumulul pensie-salariu, la stat, aleșii au ajuns la concluzia că acesta nu se poate face prin Ordonanță de urgență, deoarece e neconstituțional, așa că trebuie să se aplice prin lege. În schimb, politicienii au hotărât stoparea angajărilor în sistemul de stat și reducerea cu 10% a cheltuielilor la bunuri și servicii. 

Ce se întâmplă cu angajările la stat și cumulul pensie-salariu

Conform unor surse liberale, citate de Observator, prim-ministrul României a cerut în ședință să nu fie operate tăieri salariale de niciun fel, iar până la noua lege a salarizării să nu se aplice nicio mărire salarială la stat.

Liderii coaliției au ajuns la un acord privind stoparea angajărilor la stat și reducerea cu 10% a cheltuielilor la capitolul bunuri și servicii. 

În ședința cumulului pensie cu salariu, coaliția a hotărât că o astfel de măsură nu se poate face prin ordonanță, dat fiind că există riscul să pice la controlul de constituționalitate, așa că trebuie făcută prin lege.

Liderul PNL Nicolae Ciucă și liderul PSD Marcel Ciolacu au vorbit luni pe tema ordonanței privind reducerea cheltuielilor bugetare, o variantă luată în calcul fiind ca interdicția cumulului pensiei cu salariul să fie aplicată numai în cazul beneficiarilor de pensii speciale.

„Cumulul pensiei cu salariul va fi interzis doar pe componenta de pensie specială”, au spus sursele citate, referindu-se la o nouă variantă care va intra în dezbaterea coaliţiei de guvernare.

Celelalte măsuri vehiculate, cele priind suspendarea angajărilor și reducerea cheltuielilor la nivelul instituțiilor, vor fi menținute.

Conform unei variante inițiale de lucru a Ordonanței cu măsurile de reducere a cheltuielilor la nivelul statului, Executivul pregătește suspendarea ocupării posturilor vacante în instituțiile statului, interzicerea cumulului pensie-salariu, cât și stoparea oricăror achiziții de mașini și mobilier.

Mai mult, sporul de 50% pentru doctorat se va acorda doar persoanelor care își desfășoară activitatea în domeniul în care și-au luat acest doctorat. 

Executivul trebuie să facă economie de 20 de miliarde de lei, după ce datele bugetare bugetare au scos la iveală că încasările statului din primele luni sunt mai mici decât se prevăzute în construcția bugetului pentru 2023, iar cheltuielile peste prognoză.

Premierul le ceruse miniștrilor să vină cu propuneri pentru reducerea cheltuielilor cu 6%, dar asta nu va presupune nici scăderi de salarii, nici disponibilizări şi nici creşteri de taxe.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9763 RON
-0.00020
USD
USD: 4.6386 RON
0.01810
GBP
GBP: 5.8067 RON
-0.01890
HUF
HUF: 1.2671 RON
-0.00220
BGN
BGN: 2.5444 RON
-0.00020
CHF
CHF: 5.0843 RON
0.00950
Convertor valutar

Rezultat: ---