Politic

Parlamentul se întrunește pentru învestirea Guvernului Ciolacu. Ce se întâmplă cu UDMR

schedule 15 iun. 2023, 08:48

Parlamentul se întrunește pentru învestirea Guvernului Ciolacu. Ce se întâmplă cu UDMR

Camera Deputaţilor şi Senatul se reunesc, joi, pentru votul de învestire a Guvernului propus de premierul desemnat Marcel Ciolacu. Şedinţa începe la ora 12:00, iar UDMR a anunțat că nu va vota. 

Parlamentul se întrunește, la ora 12:00, pentru învestirea guvernului Ciolacu

După votarea ordinii de zi, premierul propus Marcel Ciolacu și-a început discursul adresându-se în primul rând patriarhului Daniel, și mai apoi celorlalți reprezentanți ai instituțiilor prezenți în Parlamentul.

Discursul lui Marcel Ciolacu a fost întrerupt după doar câteva secunde de parlamentarii Forța Dreptei, care au distribuit trandafiri roșii foștilor colegi de la PNL.

Marcel Ciolacu a amintit în discursul său, de mai multe ori, despre „credință” și „tradiții”, dar și despre „responsabilitatea” despre care a spus că nu fuge pentru a reforma țara.

„Nu sunt perfect, sau fără frică de Dumnezeu sau fără de păcat, pur și simplu sunt om. Dar nu mi-e frică de greutăți, iar ca viitor prim-ministru voi face tot ce depinde de mine pentru ca niciunui român să nu îi mai fie frică pentru ziua de mine, prețuri, sănătate și educație celor dragi.”


Marcel Ciolacu a mai vorbit despre educație - a promis că va respecta angajamentele de creștere a salariilor profesorilor - dar și despre pensiile speciale, despre care a spus că vor fi reformate.

După Marcel Ciolacu a vorbit liderul PNL Nicolae Ciucă, care și-a lăudat propriul guvern. Despre viitorul cabinet, Ciucă a precizat că „asigurăm stabilitatea într-un context extrem de complex și de sensibil”.

Un discurs mult mai dur a avut liderul USR, Cătălin Drulă, care a criticat guvernarea anterioară, dar și pe premierul desemnat Marcel Ciolacu, pentru lipsa reformelor din ultimul an și jumătate.

„România are nevoie de schimbare, sunteți doar continuarea unei guvernări eșuate”, a spus Drulă.

Kelemen Hunor, liderul UDMR, care a fost la guvernare în fostul cabinet, a criticat PSD și PNL, spunând că este „supărat” pentru decizia de a scoate Uniunea de la guvernare.

„Domnule Ciolacu, aveți grijă de PNL. Aveși grijă să nu se trezească. N-a trecut pericolul să se culce sănătos și să se trezească mort”.

La finalul dezbaterilor, Ciolacu i-a răspuns lui Kelemen Hunor: „Îmi pare rău, dle Kelemen Hunor că nu am reușit trei bărbați de stat să ajungem la acel punct comun să avem o echipă la guvernare.”

Printre liderii de partid care au mai vorbit s-a numărat și șeful AUR, George Simion, care a început discursul cu versuri din Mihai Eminescu. Simon a enumerat apoi o serie de critici la adresa lui Marcel Ciolacu. El a menționat că, din 2024, „AUR va veni la guvernare”.

Miercuri, miniștrii propuși în noul Executiv au fost audiați în comisiile de specialitate ale Parlamentului, toți primind aviz pozitiv. Pentru ca Guvernul să fie învestit este nevoie de prezența a cel puțin 23 de parlamentari la ședință și de întrunirea a minimum 233 de voturi favorabile.

Guvernul este susținut de parlamentarii PSD și PNL și deputații minorităților naționale, 291 la număr, fiind o majoritate confortabilă. AUR și USR au transmis că vor vota împotriva. Nemulțumiți de faptul că nu au putut rămâne cu niciunul dintre ministerele de care s-au ocupat până acum, fără a primi o motivație, liderii maghiari au anunțat că nu mai pot continua guvernarea cu PNL și PSD. Partidul va participa la ședința de joi, dar parlamentarii UDMR nu vor vota. 

Conform Constituţiei şi regulamentului şedinţelor comune ale Parlamentului, programul şi lista Guvernului se dezbat de Camera Deputaţilor şi de Senat în şedinţă comună. Parlamentul acordă încredere Guvernului cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor. Votul este secret, cu bile. Avizul comisiilor la audierea miniştrilor propuşi este consultativ.

Hotărârea Parlamentului privind acordarea votului de încredere se semnează de preşedintele Camerei Deputaţilor şi preşedintele Senatului şi se înaintează de îndată preşedintelui României spre a proceda la numirea Guvernului. Prim-ministrul, miniştrii şi ceilalţi membri ai Guvernului vor depune individual, în faţa preşedintelui României, jurământul, iar Guvernul în întregul său şi fiecare membru în parte îşi exercită mandatul începând de la data depunerii jurământului.

Cabinetul propus de Marcel Ciolacu este format din:

  • Premier: Marcel Ciolacu 
  • Secretarul General al Guvernului: Mircea Abrudean
  • Vicepremier PSD: Marian Neacșu 
  • Vicepremier PNL: Cătălin Predoiu 

Miniștri PSD 

  • Transporturi - Sorin Grindeanu 
  • Fonduri Europene - Adrian Câciu 
  • Agricultură - Florin Barbu 
  • Economie și Turism - Radu Oprea 
  • Apărare - Angel Tîlvăr 
  • Familie si Tineret - Gabriela Firea 
  • Digitalizare - Bogdan Ivan 
  • Muncă - Marius Budăi 
  • Sănătate - Alexandru Rafila 

Miniștri PNL 

  • Vicepremier și ministrul Afacerilor Interne: Cătălin Predoiu 
  • Ministerul Finanțelor: Marcel Boloș 
  • Ministerul Justiției: Alina Gorghiu 
  • Ministerul de Externe: Luminița Odobescu 
  • Ministerul Dezvoltării: Adrian Veștea 
  • Ministerul Mediului: Mircea Fechet 
  • Ministerul Educației: Ligia Deca 
  • Ministerul Culturii: Raluca Turcan 
  • Ministerul Energiei: Sebastian Burduja 

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 15 voturi
Nu: 24 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

39 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9766 RON
-0.00040
USD
USD: 4.7317 RON
-0.01470
GBP
GBP: 5.9743 RON
-0.00300
HUF
HUF: 1.2106 RON
0.00410
BGN
BGN: 2.5445 RON
-0.00020
CHF
CHF: 5.3535 RON
-0.02910
Convertor valutar

Rezultat: ---