Externe

Parlamentul Republicii Moldova denunță "genocidul" rusesc din Ucraina

schedule 31 mai 2024, 11:17

Parlamentul Republicii Moldova denunță "genocidul" rusesc din Ucraina
Juris Vigulis/Shutterstock
Parlamentul Moldovei denunță invazia Rusiei în Ucraina ca "genocid", condamnând tratamentul copiilor și susținând refugiații ucraineni.

Parlamentul Republicii Moldova a adoptat o declarație în care denunță invazia Rusiei în Ucraina drept un "genocid", în special în ceea ce privește tratamentul aplicat copiilor din zonele ocupate. În ciuda boicotului partidelor de opoziție proruse, 60 de deputați din totalul de 101 au votat în favoarea documentului, aliniindu-se astfel la poziția mai multor parlamente naționale și organizații internaționale.

Vicepreședinta parlamentului, Doina Gherman, a prezentat date privind numărul copiilor uciși sau dispăruți în conflict, precum și despre cei aproape 20.000 de copii transferați în Rusia, conform cifrelor guvernului ucrainean. Declarația condamnă războiul de agresiune al Federației Ruse și subliniază suferințele copiilor ucraineni, dintre care sute au fost uciși și mii răniți, iar două treimi au devenit persoane strămutate intern.

Republica Moldova își reafirmă angajamentul de a susține copiii refugiați din Ucraina, asigurându-le accesul la educație în limba maternă și la cultura ucraineană, în efortul de a păstra identitatea națională și legăturile spirituale cu Ucraina. Declarația vine în contextul în care Curtea Penală Internațională a emis un mandat de arestare pentru președintele rus Vladimir Putin, acuzându-l de transferul forțat de copii în Rusia.

Republica Moldova se alătură astfel altor state și organizații internaționale care au adoptat poziții similare, printre care Parlamentul European, Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei, și mai multe țări europene și nord-americane.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 12 voturi
Nu: 21 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

33 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9771 RON
-0.00030
USD
USD: 4.6489 RON
0.00270
GBP
GBP: 5.88 RON
0.00200
HUF
HUF: 1.2603 RON
-0.00610
BGN
BGN: 2.5447 RON
-0.00010
CHF
CHF: 5.1718 RON
0.01430
Convertor valutar

Rezultat: ---