Politic Externe

Parlamentul Ungariei a amânat din nou votul pentru validarea aderării Suediei la NATO

schedule 29 iun. 2023, 16:23

Parlamentul Ungariei a amânat din nou votul pentru validarea aderării Suediei la NATO
Laszlo66/Shutterstock

Comisia Camerei Deputaților din Parlamentul Ungariei a respins propunerea de a programa pentru săptămâna viitoare un vot cu privire la validarea aderării Suediei la NATO, a declarat un deputat al partidului de opoziție Coaliția Democrată.



Ungaria a amânat din nou votul pentru aprobarea aderării Suediei la NATO

Ungaria, împreună cu Turcia, este singurul stat membru NATO care încă nu a aprobat aderarea Suediei la alianţă.

Guvernul ultranaţionalistului Viktor Orban a motivat această întârziere prin criticile suedeze la adresa valorilor democratice din ţara central-europeană.

Comisia Europeană (CE) încă menține îngheţate 22 de miliarde de euro din fondurile comunitare către Budapesta atâta timp cât nu se va justifica că guvernul din Ungaria asigură că programele de utilizare a acestora respectă Carta Europeană a Drepturilor Fundamentale.

În mai 2022, Suedia și Finlanda au decis să adere în mod oficial la Organizația Tratatului Atlanticului de Nord, însă cererea Suediei a fost blocată de membrii NATO Turcia și Ungaria. În luna iulie 2022, Finlanda și Suedia au semnat protocoalele de aderare la blocul militar NATO, potrivit unui comunicat oficial. Ambele și-au exprimat acordul pentru aderarea la NATO. Cele două țări nordice vor trebui să respecte anumite obligații odată acceptate în NATO.

„Finlanda şi Suedia au terminat discuţiile despre aderare la sediul NATO din Bruxelles, luni, 4 iulie, aşa cum a fost stabilit de către liderii NATO la Summitul din Madrid. Ambele state au confirmat oficial dorinţa şi abilitatea de a respecta angajamentele şi obligaţiile politice, legale şi militare ale apartanenţei la NATO”, se arată în document


SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9765 RON
-0.00020
USD
USD: 4.6373 RON
0.00130
GBP
GBP: 5.8018 RON
0.00490
HUF
HUF: 1.2662 RON
0.00090
BGN
BGN: 2.5444 RON
CHF
CHF: 5.0832 RON
0.00110
Convertor valutar

Rezultat: ---