Politic Externe

Ungaria îşi mută ambasada din Israel de la Tel Aviv la Ierusalim

schedule 03 mar. 2023, 17:50

Ungaria îşi mută ambasada din Israel de la Tel Aviv la Ierusalim
Alexandros Michailidis / Shutterstock

Prim-ministrului Viktor Orban a anunțat că Ungaria urmează să își mute ambasada din Israel de la Tel Aviv la Ierusalim, începând de luna viitoare. Acesta este un gest de sprijin faţă de omologul său Benjamin Netahyahu.

Ambasada Ungariei din Israel se mută la Ierusalim din aprilie

Ungaria intenționează să își mute ambasada din Israel de la Tel Aviv la Ierusalim. În cazul în care schimbarea va fi confirmată, Ungaria va deveni prima țară din Uniunea Europeană care va deschide o ambasadă la Ierusalim. Israelul consideră orașul Ierusalim ca fiind capitala țării, însă acesta este nerecunoscut de majoritatea ţărilor şi are un statut disputat în baza dreptului internaţional.

Purtătorul de cuvânt al diplomaţiei ungare, Mate Paczolay, nu a confirmat informaţia, în schimb a menţionat că Ministerul de Externe va oferi informații cu privire la actualizările și modificările care vor avea loc la ambasade.

”Noi am mutat deja departamentul comercial al ambasadei din Israel la Ierusalim acum câţiva ani', a declarat oficialul. 'Inaugurarea reprezentanţei de comerţ exterior a fost anunţată în comun de către ministrul de externe (ungar) Peter Szijjarto şi prim-ministrul (israelian) Benjamin Netanyahu”, a adăugat Paczolay.

Israelul şi palestinienii, în luptă pentru Ierusalim

Se pare că această schimbare a ambasadei este un gest de sprijin a prim-ministrului Ungariei, Viktor Orban, faţă de omologul său din Israel, Benjamin Netahyahu. Un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe din Israel nu a dorit să comenteze cu privire la subiectul mutării ambasadei Ungariei.

În timpul mandatul fostului preşedinte al Statelor Unite, Donald Trump, statul şi-a transferat ambasada din Israel la Ierusalim în 2018. Exemplul SUA a fost urmat însă de doar câteva state.

În anul 1980, parlamentul israelian (Knesset) a adoptat o lege prin care a declarat orașul Ierusalim „întreg şi unit” drept capitală a statului Israel. Ierusalimul de Est este considerat de către Naţiunile Unite ca fiind sub ocupaţie, iar statutul oraşului este incert până în momentul în care va exista o rezolvare negociată între Israel şi palestinieni. Aceștia își doresc ca Ierusalimul de Est să devină capitala unui viitor stat palestinian.

Proteste masive la Ierusalim din cauza unei reforme a sistemului judiciar

Zeci de mii de persoane protestează de mai bine de o săptămână la Ierusalim împotriva reformei justiției. Oamenii au ieșit în stradă și și-au strigat nemulțumirea împotriva unui proiect de reformă pe care îl consideră periculos pentru democraţie. Populația este de părere că acest proiect "este o tentativă de lovitură de stat vizând transformarea Israelului în dictatură".

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 5 voturi
Nu: 13 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

18 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.973 RON
-0.00200
USD
USD: 4.6085 RON
-0.01930
GBP
GBP: 5.8167 RON
-0.02000
HUF
HUF: 1.2583 RON
0.00140
BGN
BGN: 2.5426 RON
-0.00100
CHF
CHF: 5.0914 RON
-0.02360
Convertor valutar

Rezultat: ---