Externe

Papa Francisc a ajuns în Ungaria. Întâlnirea sa cu premierul Viktor Orban, sub semnul întrebării

schedule 28 apr. 2023, 12:30

Papa Francisc a ajuns, vineri, în Ungaria, într-o vizită de trei zile, unde se așteaptă ca războiul din Ucraina, migraţia şi rădăcinile creştine ale Europei să se fie principalele teme pe care le va aborda atât în discursurile sale publice, cât și în timpul discuţiilor private cu premierul Viktor Orban. 

Papa Francisc a ajuns în Ungaria

Papa Francisc a venit în Ungaria pentru a onora promisiunea unei vizite oficiale, după ce în anul 2021, în drumul către Slovacia, a făcut o escală de doar șapte ore, pentru a închide un congres al Bisericii care se desfășoară în Budapesta, ceea ce i-a făcut pe mulți să se simtă ofensați.

Este prima deplasare externă a suveranului pontiv de când a fost spitalizat pentru bronșită, în luna martie a acestui an. Deși scopul său primordial este întâlnirea cu catolocii maghiari, Papa Francisc a recunoscut că evenimentele de actualitate își fac loc pe agendă. 

„Va fi o călătorie în centrul Europei, care continuă să fie lovită de vântul rece al războiului, în timp ce deplasarea atâtor oameni a pus pe ordinea de zi probleme umanitare urgente”, a spus el duminică, potrivit Reuters. 

Programul Papei pentru vineri

Ora 11.00 (ora locală a Ungariei): Recepție oficială în piața din fața Palatului Sándor. Ulterior, Papa Francisc va face o vizită de curtoazie președintelui Republicii, Katalin Novák.

Ora 11:55: Se întâlnește cu premierul Viktor Orbán.

Ora 12:20: Papa Francisc se întâlnește cu reprezentanții autorităților statului, societății civile și membri ai corpului diplomatic în clădirea mănăstirii Carmelite, unde va ţine un discurs.

Ora 17:00: Suveranul Pontif se întâlnește cu episcopii, preoții, diaconii, călugării, seminariștii și personalul pastoral din Bazilica Sfântul Ștefan, cărora li se va adresa.

Tema care îi unește pe Papa Francisc și pe Viktor Orban

Viktor Orban, care are adesea poziții proruse, a declarat că Ungaria și Vaticanul sunt singurele două state europene care pot fi descrise ca fiind „pro-pace” în ceea ce privește Ucraina.

Atât Orban, cât și Papa, au cerut încetarea focului și negocieri pentru a pune capăt războiului. Suveranul a îndemnat Ucraina să fie deschisă la dialog cu Rusia, lucru pe care Kievul l-a exclus până la acest moment.

Ungaria, care susţine o Ucraină suverană, dar are încă legături economice puternice cu Rusia, a refuzat să trimită arme Ucrainei.

În schimb, în timp ce Papa a cerut în nenumărate rânduri interzicerea generală a traficului de arme și reducerea producției de arme, el a mai spus că trimiterea de arme în Ucraina este acceptabilă din punct de vedere moral, în cazul în care acestea sunt folosite pentru autoapărare.

„Aştept cu nerăbdare vizita Sanctităţii sale. În vremuri tulburi ca ale noastre, este esenţial să ne amintim ce ne ţine uniţi, iar credinţa este fundaţia pe care putem construi un viitor stabil. Fie ca Dumnezeu să binecuvânteze călătoria sa la Budapesta”, a scris premierul Viktor Orban pe Twitter joi seara târziu. 

Tema în privința căreia nu sunt pe aceeași lungine pe undă

Viktor Orban și Papa Francisc au divergențe mari în ceea ce privește modul în care trebuie gestionată migrația din Orientul Mijlociu și Africa, precum și în ceea ce privește importanța Uniunii Europene, cu care Ungaria a avut multe conflicte.

Suveranul pontif este de părere că migranții care fug de sărăcie ar trebui să fie bineveniți și integrați, dat fiind că pot îmbogăți cultural țările gazdă și pot stimula populația din ce în ce mai redusă a Europei. El consideră că, deși țările au dreptul de a-și proteja frontierele, migranții ar trebui distribuiți pe întreg teritoriul UE.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9765 RON
-0.00020
USD
USD: 4.6373 RON
0.00130
GBP
GBP: 5.8018 RON
0.00490
HUF
HUF: 1.2662 RON
0.00090
BGN
BGN: 2.5444 RON
CHF
CHF: 5.0832 RON
0.00110
Convertor valutar

Rezultat: ---