Externe

Volodimir Zelenski se va întâlni cu Papa Francisc în această sâmbătă

schedule 12 mai 2023, 10:20

Volodimir Zelenski se va întâlni cu Papa Francisc în această sâmbătă
Dmytro Larin / Shutterstock.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski se va întâlni cu Papa Francisc, în această sâmbătă. Liderul de la Kiev se va întâlni cu Papa la Vatican. De la începutul războiului din Ucraina, cei doi au avut mai multe discuții telefonice.

Zelenski, întâlnire cu Papa Francisc la Vatican

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, urmează să se întâlnească în această sâmbătă cu Papa Francisc, la Vatican, au anunțat surse diplomatice. Liderul de la Kiev urmează să meargă la Vatican pentru al vizita pe episcopul pontif.

Această călătorie a liderului ucrainean nu a fost anunțată oficial, însă are loc la doar două săptămâni după ce Papa a declarat că Vaticanul este implicat într-o misiune de pace pentru a încerca să înceteze conflictul armat dintre Rusia și Ucraina, declanșat în dimineața zilei de 24 februarie 2022.

Papa Francisc și Volodimir Zelenski au mai avut discuții la telefon de la începutul războiului din Ucraina. Cei doi oficiali au abordat subiectele cele mai importante din aceste vremuri, precum războiul, victime, ajutorul necesar și situația populației.

Cei doi s-au auzit la telefon prima dată la mai puțin de 48 de ore de la debutul invaziei. În timpul primei convorbiri telefonice, Papa Francisc și-ar fi exprimat durerea și empatia față de ce li se întâmplă ucrainenilor.

Zelenski, decret semnat pentru ziua de 9 mai în Ucraina

Președintele Volodimir Zelenski a semnat un decret prezidențial prin care ziua de 9 mai a devenit Ziua Europei în Ucraina. Potrivit documentului semnat, acesta cuprinde și abrogarea decretului anterior al președintelui Ucrainei "Cu privire la Ziua Europei", nr. 339/2003, din 19 aprilie 2003.

"Fiind conștient de identitatea europeană a poporului ucrainean, cu scopul de a consolida unitatea popoarelor Europei, de a asigura pacea, securitatea și stabilitatea pe continentul european, de a atesta angajamentul față de idealurile și valorile democrației, de a sprijini inițiativele tinerilor și ale altor asociații publice, hotărăsc prin prezenta să instituim Ziua Europei în Ucraina, care va fi marcată anual la 9 mai, împreună cu statele membre ale Uniunii Europene", se arată în acest document.


SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 9 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

28 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9751 RON
0.00050
USD
USD: 4.5879 RON
-0.01070
GBP
GBP: 5.8059 RON
-0.00650
HUF
HUF: 1.2827 RON
0.00690
BGN
BGN: 2.5437 RON
0.00030
CHF
CHF: 5.046 RON
0.02730
Convertor valutar

Rezultat: ---