Politic Externe

Erdogan s-a întâlnit cu Zelenski. „Ucraina merită să adere la NATO”

schedule 08 iul. 2023, 11:37

Erdogan s-a întâlnit cu Zelenski. „Ucraina merită să adere la NATO”
RTVE Noticias/Youtube

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski s-a întâlnit vineri, cu omologul său turc, preşedintele Recep Tayyip Erdogan, la Istanbul. Erdogan a spus că Ucraina merită să adere la NATO. Cei doi s-au întâlnit înainte de summitul NATO, care va avea loc la Vilnius, săptămâna viitoare.

Președintele turc s-a întâlnit cu Zelenski la Istanbul

De la începutul războiului, Ucraina și-a manifestat în repetate rânduri dorința de a face parte din Alianţa Nord-Atlantică, însă Statele Unite a avertizat vineri că Ucraina „nu se va alătura NATO” la finalul summitului Alianţei care va avea loc săptămâna viitoare la Vilnius.

Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdoğan, s-a întâlnit la Istanbul, vineri, cu președintele ucrainean, Volodimir Zelenski. Oficialul turc a spus că își dorește ca acordul privind exportul de cereale ucrainene, încheiat în iulie 2022 sub egida Naţiunilor Unite şi Turciei, să fie prelungit.

„Sperăm că acordul va fi prelungit”, a spus Erdogan, în timp ce Rusia a declarat că nu vede niciun motiv să-l prelungească la expirarea sa pe 17 iulie.

De asemenea, Erdogan a mai menționat că Ucraina merită să adere la NATO și speră că acest lucru se va înfăptui cât mai curând.

Președintele Turciei a anunțat că președintele rus, Vladimir Putin, va efectua o vizită luna viitoare. Erdogan susține că Rusia şi Ucraina „ar trebui să revină la negocierile de pace”.

Zelenski speră că Ucraina își va întoarce Crimeea înapoi

În cadrului vizitei sale la Istanbul, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski împreună cu preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, au susținut o conferință de presă comună. Oficialul ucrainean a declarat că este de părere că Ucraina este în stare să recâștige controlul asupra Crimeei, iar acest lucru se va întâmpla într-o zi.

Acesta a adus și un mesaj de mulțumire la adresa Turciei pentru susținerea și ajutorul acordat.

„Sunt recunoscător Turciei pentru că ne sprijină integritatea teritorială şi suveranitatea”, a spus Zelenski în conferinţă.
"Am vorbit despre situaţia din Crimeea, pe care Rusia încă o controlează ilegal şi o foloseşte ca pe un cap de pod al ameninţărilor şi al pericolului. În orice caz, ne vom relua controlul asupra Crimeei", a spus el.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9765 RON
-0.00020
USD
USD: 4.6373 RON
0.00130
GBP
GBP: 5.8018 RON
0.00490
HUF
HUF: 1.2662 RON
0.00090
BGN
BGN: 2.5444 RON
CHF
CHF: 5.0832 RON
0.00110
Convertor valutar

Rezultat: ---