Politic

Rezultate alegeri Turcia 2023. Urmează al doilea tur al alegerilor prezidențiale: cine poate decide învingătorul pe 28 mai

schedule 15 mai 2023, 13:45

Rezultate alegeri Turcia 2023. Urmează al doilea tur al alegerilor prezidențiale: cine poate decide învingătorul pe 28 mai
Foto: Shutterstock

Turcia se îndreaptă către al doilea tur al alegerilor prezidențiale 2023. După numărarea a 99,4% din voturile interne și a 84% din voturile din străinătate, Recep Tayyip Erdogan avea 49,4% din voturi, iar Kemal Kilicdaroglu 45%. Niciunul nu a depășit pragul de 50% din voturi, așa că urmează „dubla doi”. Specialiștii sunt de părere că Erdogan va intra cu un avantaj, iar cadidatul de pe locul trei, Sinan Organ, va juca un rol decisiv, căci, în final, va câștiga cine va primi voturile sale. 

Turcia, al doilea tur al alegerilor prezidențiale 2023

Președintele Recep Tayyip Erdogan conduce primul tur al alegerilor din Turcia. În schimb, pentru prima dată în 20 de ani de când se află la putere, va fi nevoit să participe la un al doilea tur de scrutin, programat pentru 28 mai, împotriva adversarului său social democrat, Kemal Kiliçdaroglu, aflat în fruntea unei coaliţii de şase partide de opoziţie.

Erdogan este convins că va câștiga al doilea tur. „Credem cu tărie că vom continua să servim naţiunea pentru următorii cinci ani”, a declarat actualul șef de stat al Turciei. Preşedintele în funcţie a cerut mare atenţie la numărarea voturilor şi chiar a sugerat că ar putea fi furat înainte de alegeri. 

„Sună cunoscut, nu-i aşa? Ascultaţi, sper doar să meargă, cine câştigă, câştigă. Sunt destule probleme în partea aceea a lumii acum, fără să se mai întâmple şi asta”, a fost reacția președintelui SUA, Joe Biden.

Diferența o va face candidatul de pe al treilea loc, Sinan Ogan, care a avut un rezultat uimitor și care va anunța pe cine susține în zilele următoare.


„Rezultatele provizorii arată că Erdogan nu a reușit să obțină votul de încredere pe care îl aștepta din partea publicului. Dorinţa de schimbare din partea publicului este de peste 50% și asta reflectă realitatea, care este că Partidul Justiţiei şi Dezvoltării a pierdut voturi”, a transmis Kemal Kilicidarolu. 

Analiştii politici prognozau ca Erdogan să piardă o mare parte a electoratului din sud, zonă puternic afectată de cutremurul din februarie. Însă, suţinerea pentru preşedinte a rămas la fel de mare.

Importanța alegerilor din Turcia, pe plan internațional

Alegerea turcilor este importantă atât pe plan intern, cât și internațional. Dacă pierde Erdogan, Suedia ar putea adera mult mai repede la NATO. Mai mult, piața de 84 de milioane de consumatori ai Turciei va fi redeschisă investițiilor străine. 

Dacă Erdogan va câștiga, așteptările sunt să continue să contribuie la stabilitatea în zona Mării Negre și la acordurile pentru transportul cerealelor ucrainene. 

În același timp cu prezidențialele au fost și parlamentarele, iar partidul președintelui actual a pierdut aproximativ 30 de locuri, dar, în coaliție, cel mai probabil, nu va pierde majoritatea.

Bursa din Istanbul a suspendat luni tranzacțiile, după ce indicele principal a coborât la 6,38% în urma veștilor că Erdogan este sub pragul de 50% necesar pentru a evita al doilea tur al alegerilor prezidențiale.

În ultimele zile, opoziția a simțit că acum este cea mai bună șansă de a-l înlătura pe Erdogan de la conducere, fiind încurajați de sondajele care îl dădeau favorit pe Kemal Kilicdaroglu. Rezultatele au arătat însă că Erdogan și partidul său au reușit să-și mobilizeze alegătorii conservatori în ciuda inflaţiei şi a creşterii costului vieţii. 

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9764 RON
-0.00010
USD
USD: 4.6687 RON
-0.00620
GBP
GBP: 5.8125 RON
0.00330
HUF
HUF: 1.261 RON
0.00270
BGN
BGN: 2.5444 RON
-0.00010
CHF
CHF: 5.1404 RON
-0.01130
Convertor valutar

Rezultat: ---