Externe

Imagini din dronă arată dezastrul din Turcia și Siria. Victimele trimit mesaje de sub dărâmături în Turcia

schedule 08 feb. 2023, 08:07

Imagini din dronă arată dezastrul din Turcia și Siria. Victimele trimit mesaje de sub dărâmături în Turcia
Foto: Shutterstock.com

6.000 de clădiri au fost distruse doar pe teritoriul Turciei. Încă nu se știe numărul celor din Siria. Victimele trimit mesaje de sub dărâmături, dar în multe situații nu e nimeni care să le răspundă, mai ales pe durata nopții, când salvatorii nu pot interveni. Imagini din dronă. 

Cutremurele din Turcia și Siria: imagini din dronă

Imagini filmate din dronă arată scene devastatoare în oraşul turc Cukurova, dar şi Jarabulus din Siria. O altă filmare din dronă, publicată de Humanitarian Relief Foundation, arată amploarea dezastrului din provincia turcă Hatay. 

Un jurnalist turc a declarat pentru BBC că oamenii prinși sub dărâmături trimit presei mesaje, filmări și locația în care se află.

„Sunt încă oameni sub clădirile prăbușite, au nevoie de ajutor”, a transmis Ibrahim Haskologlu, originar din Malatya, o zonă puternic afectată de cutremurele de ieri.
„Ei ne spun unde se află prinși și noi nu putem face nimic”, a completat ziaristul. 

VIDEO AICI

Vremea rea a îngreunat misiunea salvatorilor

Temperaturile de îngheț, zăpada și ploaia au împiedicat eforturile de căutare a supraviețuitorilor pe parcursul nopții în Turcia, iar oamenii prinși sub moloz strigă după ajutor. Un bărbat din Hatay, sudul Turciei, a povestit, în lacrimi, în ploaie, cât de chinuitoare este așteptarea salvatorilor. 

„Oamenii fac zgomote, dar nu vine nimeni”, a spus Deniz pentru Reuters. 
„Suntem devastați. Doamne...ei strigă să îi salvăm, dar nu putem. Nu a mai fost nimeni de dimineață”, a adăugat el.

Şi în Siria, la Raed al-Saleh, Căștile Albe, o organizaţie din teritoriul controlat de rebeli, au declarat că se află într-o cursă contracronometru pentru a salva viețile celor aflați sub dărâmături. 

Ajutor din partea lumii. „Ajutor contracronometru”


OMS a trimis provizii de urgență, truse de traumatologie și kituri chirurgicale de urgență și a activat o rețea de echipe medicale de urgență. „Acum este o cursă contracronometru”, a susținut directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghenreyerus. 

„Cu fiecare minut, cu fiecare oră care trece, șansele de a găsi supraviețuitori în viață de diminuează”, a avertizat el.

OMS este îngrijorată îndeosebi de zonele din Turcia și Siria de unde nu au mai primit vești după cutremurul de luni. Pe de altă parte, fluxul de ajutoare critice ale Națiunilor Unite din Turcia către nord-vestul Siriei a fost oprit temporar din cauza deteriorării drumurilor și a altor probleme logistrice legate de seismul care a lovit cele două teritorii. 

„Unele drumuri sunt avariate, unele sunt inaccesibile. Există probleme logistice care trebuie rezolvate", a declarat pentru Reuters Madevi Sun-Suona, purtătoare de cuvânt a Biroului Naţiunilor Unite pentru coordonarea asistenţei umanitare (OCHA).  
„Nu avem o imagine clară a momentului în care se va relua", a spus ea.

Cum s-a produs cutremurul din Turcia

Turcia este una dintre cele mai active zone seismice din lume, aflându-se la intersecția mai multor falii importante. Turcia este traversată de o falie nordică, ce duce până în zona Istanbulului. Cutremurele apărute aici sunt provocate de ciocnirea cu placa tectonă euroasiatică de la nord, aceeași placă pe care se află și România. 

Cutremurul de luni a fost însă produs de un tip de mișcare cunoscut ca alunecare laterală, adică o placă se freacă de alta în timp ce alunecă efectiv una pe lângă alta. Este placa anatoliană, iar la sud placa arabică. La punctul de intersecție este și falia care a provocat cutremurul devastator. 

Din 1939, au fost mai multe seisme provocate de falia nordică, dar o serie dintre ele au avut loc și în est, începând cu 1998. Atunci au murit 145 de persoane, de pildă. Alți 177 au fost uciși în 2003, iar alți aproape 100 în 2 alte cutremure care au urmat în anii de după. Cutremurul de luni este, de departe, cel mai mare. 


SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 15 voturi
Nu: 24 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

39 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9766 RON
-0.00040
USD
USD: 4.7317 RON
-0.01470
GBP
GBP: 5.9743 RON
-0.00300
HUF
HUF: 1.2106 RON
0.00410
BGN
BGN: 2.5445 RON
-0.00020
CHF
CHF: 5.3535 RON
-0.02910
Convertor valutar

Rezultat: ---