Externe

Analiștii străini îi contrazic pe Iohannis, Ciolacu și Tîlvăr. Dovada că o dronă rusească a lovit România.

schedule 06 sept. 2023, 12:21

Analiștii străini îi contrazic pe Iohannis, Ciolacu și Tîlvăr. Dovada că o dronă rusească a lovit România.
Foto: Twitter/ GeoConfirmed / Tatarigami

Chiar dacă ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, premierul Marcel Ciolacu și președintele Klaus Iohannis neagă faptul că o dronă rusească a căzut în România, analiștii străini de la grupul OSINT GeoConfirmed dau dreptate Ucrainei. Experții au concluzionat că în dimineața zilei de 4 septembrie o dronă a armatei ruse Shahed s-a prăbușit și a explodat în interiorul României, membră NATO. Ei au completat că drona a fost, cel mai probabil, lovită și deviată de apărarea ucraineană, deci nu este vorba despre un atac intenționat sau o greșeală din partea rușilor. 

Dovada că o dronă rusească a lovit România

GeoConfirmed, un grup de analişti de informaţii din surse deschise, a publicat marţi seară pe platfomar X, fosta Twitter, o analiză în care susţine că a geolocalizat împreună cu alţi colaboratori locul unde s-a prăbuşit drona, mai exact pe malul românesc al Dunării, coordonatele oferite fiind: 45.328864, 28.803601.

Foto: Twitter/ GeoConfirmed / Tatarigami

Mai mult, analiștii au găsit și alte dovezi precum discuții în grupurile de Telegram ale localnicilor ucraineni unde o persoană susține că o dronă Shahed a fost „lovită” (n.r. de apărarea ucraineană) și „a zburat în România”.

Foto: Twitter/ GeoConfirmed / Tatarigami

În pofida diferitelor declarații ale autorităților de la București, analiștii susțin că pe baza diferitelor investigațiilor efectuate de diferiți experți în geolocalizare, pe baza informaţiilor din sursă deschisă despre sistemul de operare al dronelor Shahed şi pe baza informaţiilor că ucrainenii sunt capabili să doboare sau să lovească numeroase drone Shahed, este „foarte probabil că o dronă rusească Shahed s-a prăbușit și a explodat în România, cel mai probabil după ce a fost lovită de apărarea aeriană ucraineană. Iar în ceea ce priveşte neconcordaţa între ce spun oficialii ucraineni şi cei români, grupul a conchis că "pe baza investigației noastre, declarația ucrainenilor este cea corectă”.

Expertul german Röpcke: „O dronă rusească a lovit teritoriul NATO. Toți cei implicați ridică din umeri”

Expertul militar german, Julian Röpcke, jurnalist la Bild şi un puternic susţinător al Ucrainei, a comentat dur analiza celor de la GeoConfirmed: „O dronă rusească kamikaze lovește teritoriul NATO și toți cei implicați doar ridică din umeri”.

Analiza GeoConfirmed este susținută de un ofițer militar ucrainean, în rezervă, care publică deseori pe Twitter comentarii, analize și informații despre războiul Ucrainean, sub pseudonimul Tatarigami. 

El a obținut imagini din satelit și în urma unei cercetări a stabilit că incidentul a avut loc în România, ba chiar a mers mai departe și „a identificat cu precizie locul impactului”.

Foto: Twitter/ GeoConfirmed / Tatarigami

„Am obținut cu succes imagini din satelit care acoperă parțial regiunea din România unde, în dimineața zilei de 4 septembrie, o dronă Shahed rusă s-a prăbușit și a explodat. Din păcate, norii au obstrucționat claritatea imaginii, făcând dificilă analizarea detaliilor. După o examinare atentă, nu am putut identifica urme de arsuri vizibile sau semne de pagube. Pentru a confirma acest lucru, am efectuat o comparație cu imagini anterioare din 3 septembrie.
Coordonatele au fost stabilite de echipa Geoconfirmed, care are un grad ridicat de încredere, pe baza unei cercetări amănunțite. Sunt foarte sigur că incidentul a avut loc pe teritoriul României... Explozia a avut loc cel mai probabil în apropierea unor copaci şi nu în ​​câmp deschis. Prin urmare ar putea fi nevoie să mai așteptăm câteva zile pentru ca imagini mai clare să fie disponibile înainte de a-mi putea confirma ipoteza”, a scris Tatarigami. 

Jurnaliștii din Ucraina ironizează reacția oficialilor de la București

Presa ucraineană și mai mulți oficiali au distribuit înregistrări video și imagini care ar fi surprins momentul în care drona rusească a explodat pe malul românesc al Dunării. Jurnaliștii ucraineni au ironizat reacția oficialilor de la București, care neagă incidentul. Poziția noastră este „amorfă și fără coloană vertebrală”, a notat o publicație.

„Infirm în mod categoric că drone ruseşti ar fi căzut pe teritoriul naţional al României”, a spus ministrul Apărării de la București.
„Ministerul Apărării a negat faptul că drone ruseşti ar fi căzut pe teritoriul naţional şi a făcut-o în cunoştinţă de cauză, pentru că... suntem prezenţi prin tot ce înseamnă capabilităţi menite să avertizeze şi să monitorizeze situaţia din zonă, motiv pentru care informaţiile pe care noi le dăm sunt sub semnul acurateţii şi al corectitudinii din toate punctele de vedere”, a declarat, marți, ministrul Apărării, Angel Tîlvăr. 
„Pot să vă spun că nu a existat nicio piesă şi nicio dronă şi nicio altă parte a vreunui dispozitiv care a ajuns în România. Noi avem control total asupra spaţiului nostru naţional, am verificat absolut tot şi pot să liniştesc populaţia: Nu a existat nimic ce a ajuns în România. Însă, da, suntem îngrijoraţi, fiindcă aceste atacuri au loc la o distanţă foarte mică de graniţa românească”, a afirmat marţi şi Klaus Iohannis. 

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 8 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

27 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9764 RON
-0.00050
USD
USD: 4.65 RON
-0.01390
GBP
GBP: 5.818 RON
0.00140
HUF
HUF: 1.2774 RON
-0.00380
BGN
BGN: 2.5444 RON
-0.00030
CHF
CHF: 5.0964 RON
-0.00730
Convertor valutar

Rezultat: ---