Externe

Scandalul documentelor clasificate americane ia amploare. SUA investighează, aliații își pun întrebări

schedule 10 apr. 2023, 08:24

Scandalul documentelor clasificate americane ia amploare. SUA investighează, aliații își pun întrebări
Foto: Frontpage/Shutterstock

Documentele clasificate americane, ajunse pe rețelele sociale, arată cât de adând a intrat SUA în serviciile ruse de informații și dovedesc totodată capacitatea Pentagonului de a avertiza Ucraina despre planurile Moscovei în ceea ce privește războiul, a dezvăluit The New York Times.

Scandalul documentelor clasificate referitoare la Ucraina, Orientul Mijlociu şi China apărute online ia amploare. SUA investighează

Documentele care au apărut pe rețelele sociale în ultimele zile vorbesc despre o armată rusă epuizată în războiul împotriva Ucrainei și despre un aparat militar profund compromis.

Acestea mai arată că SUA par să îi spioneze chiar și pe militarii și politicienii de vârf ai Ucrainei, pentru a avea o imagine clară asupra strategiilor de luptă ale acestei țări.

Săptămâna precedentă, NYT a relatat despre scurgerea de documente clasificate în mediul virtual, care detaliază planurile SUA și NATO de a întări ofensiva Ucrainei în războiul cu Rusia. Situația este anchetată de FBI.

SUA ar spiona și aliații

Documnetele conțineau tabele cu viitoarele livrări de arme, date despre trupe și batalioane, cât și planuri militare. Pentagonul a informat că „analizează” publicarea acestor date pe Twitter și Telegram, cărora i s-a alăturat vineri site-ul de mesagerie 4chan, cu informații despre Ucraina, Orientul Mijlociu și China. 

Documentele analizate de NYT relevă evaluarea făcută de americani asupra armatei ucrainene, care se află, de asemenea, într-o situație dificilă. 

Oficialii din SUA au subliniat că, deși documentele oferă indicii despre metodele Pentagonului de a culege informații despre planurile ruse, ei nu știu încă dacă vreuna dintre sursele lor de informații va fi întreruptă ca urmare a scurgerii de date.

Cotidianul american susține că publicarea documentelor a complicat relațiile cu aliații și a ridicat întrebări cu privire la capacitatea Statelor Unite de a-și păstra secretele. 

Scurgerea de informații ar putea afecta relațiile diplomatice și în alte moduri, dat fiind că aceste documente arată clar că SUA spionează nu doar Rusia, ci și pe aliații lor. 

Un înalt funcționar american a spus că Pentagonul a instituit proceduri, în ultimele zile, pentru a „bloca” distribuirea documentelor informative ultrasecrete. 

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9765 RON
-0.00020
USD
USD: 4.6373 RON
0.00130
GBP
GBP: 5.8018 RON
0.00490
HUF
HUF: 1.2662 RON
0.00090
BGN
BGN: 2.5444 RON
CHF
CHF: 5.0832 RON
0.00110
Convertor valutar

Rezultat: ---