Externe

Scandalul cerealelor lasă Ucraina fără aliați. După Polonia, și alte țări europene amenință că nu mai trimit arme

schedule 22 sept. 2023, 08:54

Scandalul cerealelor lasă Ucraina fără aliați. După Polonia, și alte țări europene amenință că nu mai trimit arme
Foto: Volodimir Zelenski/Facebook

Scandalul cerealelor ucrainene a răcit relațiile dintre Kiev și aliații săi. După Polonia, și alte țări europene se pregătesc să pună piciorul în prag și anunță teritoriul aflat în război că nu va vedea din partea lor „nici măcar un glonț”. Președintele Volodimir Zelenski se poate baza în continuare pe sprijinul României, l-a asigurat șeful de stat român, Klaus Iohannis, pe omologul ucrainean, la New York. 

Mai multe țări europene amenință că nu mai trimit arme Ucrainei, după scandalul cerealelor

Polonia a transmis ferm că nu va mai trimite armament soldaților din prima linie, cu excepția celor pe care s-a angajat deja că le va trimite țării vecine. În plus, a anunțat că va extinde lista de produse ucrainene care nu vor mai ajunge pe piața din Polonia. 

„Nu vom mai transfera arme Ucrainei pentru că acum ne concentrăm înarmarea armatei poloneze cu cele mai moderne arme, astfel încât să devină una dintre cele mai puternice armate tereste din Europa în cel mai scurt timp”, Mateusz Morawiecki, premierul Poloniei.

Hotărârea Poloniei a venit în urma comentariilor făcute de președintele Volodimir Zelenski la ONU, în care a acuzat voalat Varșovia de o falsă prietenie. 

„Este alarmant cum unii mimează solidaritatea în acest teatru politic. S-ar putea să pară că joacă propriul rol, dar de fapt joacă după cum dictează Moscova”, Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei.

Aflat în plină campanie electorală, Robert Fico, fostul premier al Slovaciei, sugererază că şi ţara sa ia în calcul să nu mai trimită arme Kievului, iar Ungaria a transmis că Ucraina nu ar trebui să își amenințe aliații cu procese, ci să mulțumească pentru sprijin. 

Complicații au apărut după ce Ucraina a dat în judecată Polonia, Ungaria și Slovacia la Organizația Mondială a Comerțului, după ce au interzis importurile de cereale ucrainene pentru a-și proteja proprii agricultori

Ucraina poate conta în continuare pe sprijinul României, l-a asigurat Iohannis pe Zelenski la New York. „Este important să gestionăm exportul nedeclarat al acestor produse spre pieţele, de exemplu, din România şi împreună cu partea ucraineană, Guvernul României a găsit soluţii”, Klaus Iohannis, președintele României. 

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9765 RON
-0.00020
USD
USD: 4.6373 RON
0.00130
GBP
GBP: 5.8018 RON
0.00490
HUF
HUF: 1.2662 RON
0.00090
BGN
BGN: 2.5444 RON
CHF
CHF: 5.0832 RON
0.00110
Convertor valutar

Rezultat: ---