Externe

Pakistanul a atacat cu rachete Iranul. Cel puțin șapte persoane au decedat

schedule 18 ian. 2024, 08:47

Pakistanul a atacat cu rachete Iranul. Cel puțin șapte persoane au decedat
Anas-Mohammed / Shutterstock

Mai multe rachete au fost lansate din Pakistan spre Iran, joi dimineață. Șapte locații au fost țintite și lovite la granița comună dintre cele două state.

Atacuri cu rachete asupra Iranului

Joi dimineața, Pakistanul a lansat mai multe atacuri cu rachetă asupra a șapte locații din Iran. În urma unor explozii din regiunea Sistan și din provincia Balochistan, cel puțin șapte persoane au fost omorâte.

Guvernatorul adjunct al provinciei, Alireza Marhamati, a declarat că victimele atacurilor sunt trei femei și patru copii, cetățeni străini.

"La ora 4:30 a.m. s-au auzit explozii într-un sat de frontieră. Mai multe rachete au fost trase asupra localității", a precizat oficialul.

De asemenea, în apropierea orașului Saravan a avut loc o altă explozie, însă incidentul s-a soldat fără victime.

Mult timp, Pakistanul și Iranul au luptat împotriva militanților din regiunea Baloch, care sunt activi de-a lungul graniței lor de 900 de kilometri.

Atacul care a avut loc joi dimineață intensifică relațiile tensionante între cele două puteri vecine, în vreme ce ostilitățile regionale din Orientul Mijlociu se intensifică, din cauza războiului dintre Israel și Hamas.

Atacul pakistanez, răspuns la atacul lansat de Iran

Atacul cu rachete pakistaneze vine la o zi după ce acest Iranul, țară supusă sancțiunilor internaționale din cauza demersurilor de a se dota cu arma nucleară, a confirmat că a folosit "rachete de precizie și drone" pentru a distruge două bastioane ale grupului militant sunnit Jaish al-Adl.

Țintele care erau pe lista Teheranul se află în sud-vestul teritoriului pakistanez. Oficialii locali și Ministerul pakistanez de Externe susțin că loviturile lansate de Iran au ucis doi copii și au rănit alte câteva persoane.

Oficialii de la Islamabad afirmă că atacul este o "încălcare neprovocată a spațiului aerian național de către Iran" și au atenționat Teheranul cu "consecințe grave".

Totodată, Pakistanul și-a rechemat în aceeași zi ambasadorul din Iran și a suspendat vizitele la nivel înalt programate de Teheran.

Ministrul iranian de externe, Hossein Amir-Abdollahian, a declarat că ținta țării sale a vizat doar "teroriștii" de pe teritoriul vecinului său dotat cu arme nucleare.

"Niciunul dintre cetățenii țării prietene Pakistan nu a fost vizat de rachetele și dronele Iranului", a susținut Amir-Abdollahian.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 9 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

28 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9756 RON
-0.00030
USD
USD: 4.6134 RON
0.02300
GBP
GBP: 5.7832 RON
0.00510
HUF
HUF: 1.2824 RON
-0.00140
BGN
BGN: 2.544 RON
-0.00020
CHF
CHF: 5.0909 RON
0.00650
Convertor valutar

Rezultat: ---