Politic

NATO se pregătește pentru cele mai negre scenarii în cazul războiului. Geoană: „500.000 de militari, gata să intervină”

schedule 10 iul. 2023, 08:15

NATO se pregătește pentru cele mai negre scenarii în cazul războiului. Geoană: „500.000 de militari, gata să intervină”
Foto: NICOLAE BADEA (C) / AGERPRES FOTO

Summit-ul NATO de la Vilnius a transformat deja capitala Lituaniei într-o fortăreață foarte bine păzită. Este cel mai important summit al Alianței în care Finlanda participă ca cel de-al 31-lea stat membru. Între timp, mai multe state se opun hotărârii SUA de a trimite în Ucraina bombe cu dispersie, arme interzise în mai mult de 100 de țări, iar rușii amenință că acesta va fi pasul care va duce la un război mondial și nuclear. 

NATO, pregătiri pentru cele mai negre scenarii în cazul războiului

Tot mai multe țări NATO se opun deciziei Statelor Unite de a trimite în Ucraina arme cu dispersie. „Marea Britanie a semnat o convenţie care interzice fabricarea sau folosirea armelor cu dispersie. Noi o să ne facem în continuare partea şi o să ajutăm Ucraina în războiul de agresiune dus de Rusia, prin trimiterea tancurilor şi a armelor cu rază lungă de acţiune”, a declarat Rishi Sunak, premier UK. 

Joe Biden a fost, duminică seară, la Londra, pentru a discuta personal cu Rishi Sunak și cu Regele Charles. Armele cu dispersie au cauzat tensiuni și la Kremlin, iar mai mulți oficiali, printre care și Dimitri Medvedev, au amenințat SUA cu escaladarea conflictului militar la nivel mondial. În acest context, NATO de la Vilnius devine un eveniment crucial. Alianța strânge rândurile, a confirmat Mircea Geoană. 

„Liderii noștri vor aproba o nouă generație de planuri de apărare NATO, le numim generic, planuri regionale de apărare, împărțite în 3 zone geografice - o zona nordică, o zona centrală și o zona sudică din care fac parte Marea Neagră și marea Mediterană”, a transmis Mircea Geoană, secretarul General Adjunct al NATO. 

Acum sunt luate în calcul cele mai negre scenarii, în care rușii ar sabota intenționat centrala de la Zaporojie pentru a provoca un dezastru nuclear. 

„Este o schimbare profundă a modului în care ne pregătim pentru eventuale situații neplăcute. Vorbim de mult mai multe trupe ale țărilor NATO în caz de criză, conflict sau doamne ferește ceva mai sever. Ţările NATO vor pune la dispoziția comandanților NATO undeva spre 300.000 de militari gata să intervină”, a completat Mircea Geoană.

În cazul unei amenințări reale, numărul poate crește la 500.000 de militari, o decizie fără precedent în istoria NATO. Posibilitatea ca Ucraina să adere la NATO va fi un alt subiect de pe agenda întâlnirii din Vilnius. 

Germania se opune, motivând ca mișcarea ar duce la un conflict deschis al Alianței cu Rusia. În primă fază, Kievul va fi adus mai aproape printr-un consiliu, cea mai înaltă formă de parteneriat. 

„În acest consiliu vom putea discuta chestiuni politice, de colaborare inclusiv chestiuni de situații de criză. Evident, că Ucraina își dorește și mai mult de la acest summit, sunt și aliați care insistă în aceste zile și ore către o invitație sau un calendar pentru o eventuală invitație”, a adăugat Geoană. 

Ţara noastră găzduieşte deja peste 5.000 de militari NATO, cei mai mulţi, americani, la baza aeriană Mihail Kogălniceanu.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9758 RON
0.00070
USD
USD: 4.6438 RON
-0.00650
GBP
GBP: 5.82 RON
-0.01820
HUF
HUF: 1.269 RON
-0.00280
BGN
BGN: 2.5441 RON
0.00030
CHF
CHF: 5.0948 RON
-0.01160
Convertor valutar

Rezultat: ---