Externe

Vladimir Putin a schimbat strategia. Ruşii lovesc acum industria de apărare a Ucrainei

schedule 05 ian. 2024, 08:46

Vladimir Putin a schimbat strategia. Ruşii lovesc acum industria de apărare a Ucrainei
Foto: Aynur Mammadov/Shutterstock

Ministerul britanic al Apărării a evaluat în raportul de pe 3 ianuarie că Rusia a schimbat strategia atacurilor cu drone kamikaze şi rachete cu rază lungă asupra Ucrainei. Armata lui Vladimir Putin nu mai vizează sistemul energetic, ci industria de apărare a Kievului. Pe 27 decembrie, Volodimir Zelenski a anunțat că vrea ca industria de apărare a Ucrainei să fie printre primele 10 din lume. 

„De pe 29 decembrie 2023, Rusia şi-a intensificat operaţiunile de atacuri folosind rachete cu rază lungă asupra Ucrainei. Forţele ruse au folosit pentru asta un număr semnificativ de rachete de croazieră şi balistice lansate din aer, strânse în stocuri în ultimele luni”, a scris miercuri ministerul pe platforma X, în actualizarea sa zilnică a informaţiilor despre războiul din Ucraina.

Ministerul britanic a mai evaluat că „recentele atacuri au avut drept ţintă principală industria de apărare a Ucrainei. Este o schimbare faţă de atacurile de iarna trecută care au vizat infrastructura energetică a Ucrainei. Rusia părea pregătită să reînceapă acea campanie lovind din nou facilităţi energetice în primele zile din luna decembrie 2023”. 

„Aceste noi operaţiuni sugerează o schimbare temporară a modului în care Rusia foloseşte atacurile cu rachete cu rază lungă. Organizatorii ruşi au realizat cu siguranţă importanţa tot mai mare a unei capacităţi relative a industriei de apărare pe măsură ce se pregătesc de un război lung”, se mai arată în comunicatul ministerului britanic.

În data de 27 decembrie, președintele Zelenski declara că vrea ca industria de apărare a Ucrainei să ajungă printre primele 10 din lume. Liderul de la Kiev evalua atunci că Ucraina devine tot mai productivă și pregătită pentru un război modern, tehnologic, furnizând sute de mii de locuri de muncă și având potențial pentru a deveni printre primele zece din lume.

„În total, industria noastră de apărare are acum aproximativ 300.000 de angajaţi, iar aceasta este una dintre cele mai mari realizări ale ţării noastre din ultimii câţiva ani. Industria de apărare a Ucrainei nu este doar în curs de redresare, ci devine atât de productivă pe cât trebuie să fie pentru un război modern şi tehnologic”, a spus Zelenski. 
„Multe întreprinderi de stat care nu au mai funcţionat de zeci de ani au relansat acum producţia, inclusiv de noi tipuri de arme”, a arătat Zelenski.

Șeful de stat a marcat că există și o importanță componentă privată în industria de apărare. „Multe iniţiative private sunt deja la lucru: patru din cinci companii din industria noastră de apărare sunt întreprinderi private”, a spus Zelenski.

„Planificăm deja în mod activ evenimente internaţionale în ianuarie şi februarie, care vor spori forţa Ucrainei. Lucrăm la noi pachete de apărare”, a promis Zelenski. 
„Sunt încrezător că industria noastră de apărare - cu condiţia să continue să se dezvolte în mod constant - va deveni în cele din urmă unul dintre primele 10 cele mai productive şi mai puternice complexe de apărare din lume. Acesta este adevăratul potenţial al Ucrainei, iar ţara noastră poate deveni cu siguranţă unul dintre furnizorii de securitate la nivel mondial şi unul dintre cei mai puternici membri ai NATO. Noi lucrăm pentru acest lucru”, a asigurat liderul ucrainean.

În contextul în care Ucraina se confruntă încă din toamna lui 2023 cu un deficit uriaș de muniții, Kievul a încercat să își construiască propria industrie pentru a-și reduce dependența de țările occidentale. Zelenski a cerut asocieri cu companii de apărare americane și europene. 

Conglomeratul ucrainean Ukroboronprom a semnat toamna trecută un acord cu compania germană Rheinmetall pentru a repara tancurile Leopard și alte blindate avariate, precum și pentru a produce altele noi.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 15 voturi
Nu: 24 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

39 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9766 RON
-0.00040
USD
USD: 4.7317 RON
-0.01470
GBP
GBP: 5.9743 RON
-0.00300
HUF
HUF: 1.2106 RON
0.00410
BGN
BGN: 2.5445 RON
-0.00020
CHF
CHF: 5.3535 RON
-0.02910
Convertor valutar

Rezultat: ---