Social

Meniul pregătit pentru liderii europeni la summitul din Moldova. Vor fi primiți cu Babă Neagră sau colțunași din dovleac murat

schedule 01 iun. 2023, 13:01

Republica Moldova găzduieşte joi un eveniment fără precedent în istoria sa: aproape 50 de lideri din Europa se reunesc în aici pentru al doilea summit al Comunităţii Politice Europene, un for de discuţii creat anul trecut după ce Rusiei a început războiul în Ucraina. Oficialii vor avea parte și de un meniu pe măsură, în care vor fi servite preparate tradiționale moldovenești, pregătite după rețete reinterpretate. Câteva dintre felurile de mâncare servite liderilor europeni sunt colțunași din dovleac murat, mușchiuleț de miel în stil moldovenesc sau Babă Neagră. 

Cum arată meniul pregătit pentru liderii europeni la summitul din Moldova

Meniul, testat de cei mai buni critici culinar, va fi pregătit exclusiv din produse autohtone, pentru a marca autenticitatea și calitatea ingredientelor moldovenești. 

„Cu o experienţă vastă de muncă şi implicare în evenimente internaţionale din ţări precum Danemarca şi România, cheful Alex Petricean a făcut echipă cu Vadim Surachii, bucătarul şef de la Castel Mimi – un cunoscător desăvârşit al tradiţiilor culinare locale. Inspiraţia lor au transmis-o şi zecilor de colegi, alături de care muncesc cot la cot pentru a-i servi pe oaspeţi cu bucate delicioase”, se arată într-o declaraţie a organizatorilor, citată de NewsMaker.

Vadim Surachii, bucătar şef la Castel Mimi, a declarat că „meniul a fost elaborat acum o lună şi jumătate”. „În procesul elaborării am avut degustări, am schimbat, am adăugat, în funcţie de persoane şi preferinţele fiecăruia. (…) Este ceva nou pentru noi şi pentru colegii din România, lucrăm ca două popoare care au acelaşi grai”, a menţionat bucătarul şef.

La aperitiv, liderii europeni vor gusta sarmale, cu umplutură de legume cătite în stil moldovenesc, acoperite cu vin din soiul Saperavi și cu smântănă afumată. Deși preparatul național va fi servit într-o versiune reinterpretată, acesta își va păstra gustul autentic. 

„De exemplu, ca să dăm mai multă valoare sărmăluţei, o vom face în forma unui croissant. Pe partea de garnitură vom avea morcov şi ţelină, care vor avea forma Coloanei infinitului a lui Constantin Brâncuşi. Este un preparat pe care în fiecare an încercăm să-l gătim în momentul comemorării lui Brâncuşi şi ne-am gândit că va fi un moment frumos să-l expunem în faţa unor oameni atât de importanţi”, a declarat Petricean.

O altă gustare inclusă în meniu este „Roata Norocului”, o tocăniță de vinete cu roșii, presărată cu pudră de vin din soiul Rară Neagră și usturoi negru. Oaspeții vor putea gusta și colțunași din dovleac murat cu cremă de brânză de capră, sos de leuștean și icre de știucă, dar și mămăliguță umplută cu brânză de burduf, caș afumat și trufe negre. 

Mămăliga, fiartă în zer obținută din lapte bătut, va fi garnisită cu brânză de burduf și cu trufe negre. Un alt fel de mâncare oferit oficialilor internaționali vor fi rulourile de cartof umplut cu zacuscă făcută ca la Bulboaca, gătit cu boia afumată și cu semințe de floarea soarelui și arpagic verde. 

Cât despre felul principal, acesta va fi divers, pentru a mulțumi toate preferințele alimentare, și va avea de la mâncăruri vegetariene la pește sau carne. Oficialii vor fi serviți cu mușchiuleț de miel în stil moldovenesc cu frunze de varză, „Coloana infinitului” din morcov și țelină, sos glazurat de struguri din soiul Saperavi, sos de hribi cu ulei, ceapă verde și un buchet de ierburi de flori de sezon și hrean. 

Pe masă va fi și păstrăv de fag (ciupercă pleurotus) în stil moldovenesc, iar amatorii de carne de pește vor putea degusta studion în stil moldovenesc. 

La desert, invitații vor fi surprinși cu tradiționala Babă Neagră cu înghețată din vin din soiul Merlot, alături de un sos de vanilie, jeleu din suc de struguri și un Ice Wine Riesling din 2018. 

Ce reprezintă pentru Moldova acest summitul 

Summitul Comunității Politice Europene este un semn de susținere pentru fosta republică sovietică și pentru Ucraina, în vreme ce Kievul se pregătește să lanseze o contraofensivă împotriva armatei moscovite. Mai mult, acest summit care se desfășoară într-o regiune pe care Moscova obișnuia să o considere în sfera sa de influență reprezintă o săgeată trimisă către Vladimir Putin, un semn al angajamentului colectiv al Europei de a se uni în fața agresivității ruse. 

Summitul de o zi de joi este cel mai mare eveniment internaţional găzduit vreodată de Moldova, care şi-a declarat independenţa faţă de Uniunea Sovietică în 1991. Conform Anastasiei Pociumban, cercetător la Consiliul German pentru Relaţii Externe, summitul reprezintă „o provocare, dar şi o mare oportunitate de a pune în valoare Moldova. Este un mare efort pentru administraţie, deoarece guvernul se confruntă cu atât de multe probleme şi crize în acelaşi timp”, a declarat Pociumban.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 5 voturi
Nu: 13 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

18 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9715 RON
-0.00080
USD
USD: 4.5614 RON
0.00310
GBP
GBP: 5.8088 RON
0.01240
HUF
HUF: 1.2606 RON
0.00220
BGN
BGN: 2.5419 RON
-0.00040
CHF
CHF: 5.1628 RON
0.00210
Convertor valutar

Rezultat: ---