Externe

Mark Rutte, principalul candidat pentru funcția de secretar general al NATO

schedule 19 feb. 2024, 09:25

Mark Rutte, principalul candidat pentru funcția de secretar general al NATO
Alexandros Michailidis / Shutterstock
NATO caută succesor pentru Jens Stoltenberg, cu Mark Rutte ca favorit susținut de SUA, într-un proces de selecție complex.

Organizația Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) se pregătește pentru o schimbare la nivel înalt, căutând un succesor pentru Jens Stoltenberg, actualul secretar general. În contextul tensionat al războiului din Ucraina, alegerea noului lider devine o chestiune de maxim interes pentru stabilitatea și direcția viitoare a Alianței.

În cursa pentru această poziție de prestigiu, se conturează un favorit: Mark Rutte, premierul demisionar al Olandei. Cu un mandat impresionant de treisprezece ani la conducerea guvernului olandez, Rutte a devenit singurul candidat declarat până în prezent, beneficiind de susținerea Statelor Unite și a majorității țărilor occidentale, conform declarațiilor generalului Onno Eichelsheim, șeful Statului Major al armatei olandeze.

Numirea noului secretar general al NATO este un proces complex și adesea lipsit de transparență, implicând consensul celor 31 de țări membre. Decanul reprezentanților permanenți, în momentul de față croatul Mario Nobilo, joacă un rol crucial în sondarea opțiunilor și în obținerea acordului necesar.

Cu Statele Unite având o influență semnificativă în Alianță, susținerea lor pentru Rutte indică o probabilitate mare ca acesta să fie ales. Ambasadoarea SUA la NATO, Julianne Smith, a menționat că procesul de selecție este în curs și se așteaptă să fie finalizat în primul trimestru al anului, cu posibilitatea unei anunțări înaintea summitului NATO programat pentru 9-11 iulie la Washington.

Deși Rutte și-a exprimat interesul pentru poziția de secretar general, procesul de selecție rămâne deschis, cu posibili candidați precum premierul estonian Kaja Kallas și ministrul leton de externe Krisjanis Karins menționați în discuții. Cu toate acestea, decizia finală va fi rezultatul unor negocieri diplomatice și al echilibrului de putere dintre membrii Alianței.

Pentru NATO, alegerea noului lider va defini abordările strategice într-o perioadă critică pentru securitatea europeană și va consolida angajamentul Alianței în fața provocărilor globale.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9764 RON
-0.00050
USD
USD: 4.65 RON
-0.01390
GBP
GBP: 5.818 RON
0.00140
HUF
HUF: 1.2774 RON
-0.00380
BGN
BGN: 2.5444 RON
-0.00030
CHF
CHF: 5.0964 RON
-0.00730
Convertor valutar

Rezultat: ---