Politic

Președintele Klaus Iohannis își anunță candidatura pentru funcția de Secretar General al NATO

schedule 10 apr. 2024, 13:26

Președintele Klaus Iohannis își anunță candidatura pentru funcția de Secretar General al NATO
Foto: ALEX TUDOR / AGERPRES FOTO
Președintele Klaus Iohannis candidează pentru Secretar General al NATO, pledând pentru o mai mare reprezentare a Flancului Estic.

Președintele României, Klaus Iohannis, a declarat că aspirația țărilor din Flancul Estic al NATO de a avea o reprezentare mai semnificativă în structurile de conducere ale Alianței este legitimă, în contextul posturii agresive a Rusiei. Într-o declarație de presă la Cercul Militar Național, cu ocazia aniversării a 20 de ani de la aderarea României la NATO, Iohannis a subliniat că România a primit recunoașterea aliaților pentru performanțele militarilor săi și și-a consolidat statutul de partener de încredere în cadrul Alianței.

Președintele a anunțat că intră în competiție pentru funcția de Secretar General al NATO, argumentând că experiența și înțelegerea aprofundată a specificului regiunii reprezintă atuuri semnificative pentru deciziile viitoare ale NATO. Iohannis a menționat că România este pe deplin protejată de NATO în fața unei eventuale agresiuni militare a Rusiei, conform Articolului 5 al Tratatului Nord-Atlantic.

Principalul contracandidat pentru această funcție este premierul olandez Mark Rutte, care, deși nu și-a anunțat oficial candidatura, este susținut de mai multe state membre, inclusiv de SUA, Marea Britanie și Franța. Funcția de Secretar General al NATO este ocupată în prezent de Jens Stoltenberg, cu mandatul expirând în octombrie.

În contextul acestei candidaturi, Iohannis a subliniat și necesitatea intensificării eforturilor pentru consolidarea rezervei de personal militar, revitalizarea industriei naționale de apărare și modernizarea infrastructurii de transport. A reiterat angajamentul României de a oferi sprijin multidimensional Ucrainei și a pledat pentru asistență substanțială pentru Kiev și Chișinău în cadrul Uniunii Europene.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9759 RON
-0.00010
USD
USD: 4.6361 RON
0.00770
GBP
GBP: 5.8194 RON
0.00060
HUF
HUF: 1.2736 RON
-0.00460
BGN
BGN: 2.5441 RON
CHF
CHF: 5.0891 RON
0.00570
Convertor valutar

Rezultat: ---