Președintele României, Klaus Iohannis, a declarat că aspirația țărilor din Flancul Estic al NATO de a avea o reprezentare mai semnificativă în structurile de conducere ale Alianței este legitimă, în contextul posturii agresive a Rusiei. Într-o declarație de presă la Cercul Militar Național, cu ocazia aniversării a 20 de ani de la aderarea României la NATO, Iohannis a subliniat că România a primit recunoașterea aliaților pentru performanțele militarilor săi și și-a consolidat statutul de partener de încredere în cadrul Alianței.
Președintele a anunțat că intră în competiție pentru funcția de Secretar General al NATO, argumentând că experiența și înțelegerea aprofundată a specificului regiunii reprezintă atuuri semnificative pentru deciziile viitoare ale NATO. Iohannis a menționat că România este pe deplin protejată de NATO în fața unei eventuale agresiuni militare a Rusiei, conform Articolului 5 al Tratatului Nord-Atlantic.
Citește și:
Klaus Iohannis, despre scenariul privind rocada prezidențială: „Funcția nu se joacă la masa verde”
Principalul contracandidat pentru această funcție este premierul olandez Mark Rutte, care, deși nu și-a anunțat oficial candidatura, este susținut de mai multe state membre, inclusiv de SUA, Marea Britanie și Franța. Funcția de Secretar General al NATO este ocupată în prezent de Jens Stoltenberg, cu mandatul expirând în octombrie.
În contextul acestei candidaturi, Iohannis a subliniat și necesitatea intensificării eforturilor pentru consolidarea rezervei de personal militar, revitalizarea industriei naționale de apărare și modernizarea infrastructurii de transport. A reiterat angajamentul României de a oferi sprijin multidimensional Ucrainei și a pledat pentru asistență substanțială pentru Kiev și Chișinău în cadrul Uniunii Europene.