Social Politic

Klaus Iohannis, de Ziua Marinei: „Forţele Navale Române contribuie semnificativ la îmbunătăţirea securităţii regionale, europene şi euroatlantice”

schedule 15 aug. 2023, 13:08

Klaus Iohannis, de Ziua Marinei: „Forţele Navale Române contribuie semnificativ la îmbunătăţirea securităţii regionale, europene şi euroatlantice”
Administrația Prezidențială/Youtube

Preşedintele Klaus Iohannis a participat la Ziua Marinei Române, eveniment ce a avut loc la Constanța. Oficialul a vorbit despre importanţa marinarilor, în special în actualul context de securitate de la Marea Neagră. 

Klaus Iohannis, discurs la Ziua Marinei Române

Președintele Klaus Iohannis a fost prezent la evenimentul Ziua Marinei Române, care a avut loc la Constanța. Acesta a ținut un discurs cu o ocazia acestei sărbători extrem de importante pentru națiunea română. Iohannis a declarat că România se bucură de cele mai solide garanţii de securitate.

„România, ca membră a NATO, se bucură în prezent de cele mai solide garanţii de securitate, din dubla postură a ţării noastre de beneficiar şi, totodată, de contribuitor important la îmbunătăţirea securităţii regionale şi euroatlantice”, a transmis preşedintele. Acesta a reiterat susţinerea României pentru ucraina şi angajamentul faţă de NATO.
Dragi marinari, Aveţi admiraţia şi recunoştinţa noastră pentru devotamentul şi demnitatea cu care purtaţi drapelul României pe mările şi oceanele lumii. (...) Gândurile noastre de preţuire şi gratitudine se îndreaptă astăzi şi către cei care şi-au dedicat viaţa şi au făcut suprema jertfă sub pavilionul naţional. Aducem, astfel, un pios omagiu eroilor mărilor şi oceanelor”, a transmis Klaus Iohannis.

Preşedintele României a vorbit și despre războiul care are loc mai bine de un an la graniţa României.

„Ne aflăm în vecinătatea războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, iar recentele escaladări, inclusiv atacul asupra infrastructurii civile ucrainene de pe Dunăre, în apropierea apelor teritoriale şi a ţării noastre, reprezintă riscuri semnificative la adresa securităţii în Marea Neagră. Acest context subliniază provocările cu care ne confruntăm în Europa, dar şi relevanţa României ca pilon de stabilitate regional”, a adăugat preşedintele.


„Demonstrăm că suntem hotărâţi să ne sprijinim şi să ne apărăm reciproc în cadrul NATO”

Oficialul susține că „importanţa strategică a regiunii Mării Negre pentru securitatea spaţiului euroatlantic este astăzi incontestabilă, aşa cum a fost subliniată şi la Summitul recent al Alianţei Nord-Atlantice de la Vilnius”.

„România reprezintă un centru important de greutate al posturii întărite de descurajare şi apărare a NATO, iar prezenţa şi activitatea celor 5.000 de militari aliaţi în ţara noastră demonstrează pe deplin unitatea, solidaritatea şi angajamentul nostru neclintit, ca Aliaţi, faţă de prevederile Tratatului Nord-Atlantic, inclusiv în ceea ce priveşte apărarea colectivă. Militarii români şi Aliaţi se instruiesc şi îşi consolidează aici, la Marea Neagră, capacitatea de a avea acţiuni militare în comun, în deplină compatibilitate”, a mai transmis preşedintele Iohannis.

Liderul de la București a mai menționat că, astfel, „demonstrăm că suntem hotărâţi să ne sprijinim şi să ne apărăm reciproc în cadrul NATO”.

„Le mulţumesc şi cu această ocazie militarilor din Statele Unite ale Americii, Franţa, Polonia, Portugalia, Belgia, Italia, Marea Britanie, Ţările de Jos, Spania, Macedonia de Nord şi Luxemburg pentru prezenţa lor în ţara noastră. Am consolidat securitatea României şi vom continua eforturile de întărire a structurilor NATO de pe teritoriul României, în special a grupului de luptă NATO înfiinţat la Cincu în 2022, care reprezintă o componentă importantă a procesului amplu şi permanent de consolidare a posturii Aliate de descurajare şi apărare pe Flancul Estic şi în regiunea Mării Negre, pe termen lung”, a adăugat şeful statului.


România va continua să acorde ajutor Ucrainei

Președintele României a mai subliniat că, „România, ca membră a NATO, se bucură în prezent de cele mai solide garanţii de securitate, din dubla postură a ţării noastre de beneficiar şi, totodată, de contribuitor important la îmbunătăţirea securităţii regionale şi euroatlantice”.

„În acelaşi timp, alături de ceilalţi Aliaţi din NATO, România va continua să susţină Ucraina cât va fi necesar, în lupta sa pentru pace şi libertate. Vom oferi ca şi până acum sprijin politic şi practic multidimensional Kievului, atât bilateral, cât şi prin contribuţia la proiectele NATO dedicate Ucrainei. Vom participa la instruirea militarilor ucraineni în cadrul misiunii de asistenţă militară a Uniunii Europene şi vom găzdui viitorul hub regional de antrenament pentru piloţii de pe aeronavele F-16, un centru care va deservi deopotrivă piloţi români, Aliaţi şi ucraineni”, a adăugat preşedintele.

În încheiere, Iohannis a declarat că în paralel, „vom continua să ne coordonăm în cadrul Uniunii Europene pentru a gestiona eficient consecinţele multiple ale războiului din Ucraina”.

„Ne vom menţine sprijinul pentru parcursul european al Kievului şi vom pleda pentru acordarea de asistenţă europeană substanţială Ucrainei pe toate palierele”, a mai afirmat Iohannis.
„Forţele Navale Române contribuie semnificativ la îmbunătăţirea securităţii regionale, europene şi euroatlantice. Misiunile desfăşurate alături de aliaţii şi partenerii noştri din NATO şi din Uniunea Europeană pentru ca apele teritoriale şi cele ale lumii să fie mai sigure dovedesc pe deplin acest fapt. Vă felicit pentru îndeplinirea misiunilor voastre şi vă urez mult succes în continuare”, a adăugat şeful statului, adresând cuvinte de mulţumire şu succes şi marinarilor comerciali.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 18 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

25 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9764 RON
-0.00010
USD
USD: 4.6687 RON
-0.00620
GBP
GBP: 5.8125 RON
0.00330
HUF
HUF: 1.261 RON
0.00270
BGN
BGN: 2.5444 RON
-0.00010
CHF
CHF: 5.1404 RON
-0.01130
Convertor valutar

Rezultat: ---