Politic

Parlamentul României a adoptat modificarea datei alegerilor prezidențiale

schedule 05 mar. 2024, 13:25

Parlamentul României a adoptat modificarea datei alegerilor prezidențiale
Foto: Facebook
Camera Deputaților a votat pentru modificarea datei alegerilor prezidențiale, permițând organizarea lor cu 3 luni mai devreme.

Camera Deputaților a votat marți pentru adoptarea proiectului de lege care prevede modificarea datei alegerilor prezidențiale, astfel încât acestea să poată fi organizate cu până la trei luni înainte de expirarea mandatului actualului președinte. Proiectul, inițiat de UDMR, a fost aprobat cu 183 de voturi pentru și 84 împotrivă.

Conform noilor reglementări, "ziua alegerilor este duminica. Alegerile au loc cu cel mult trei luni anterioare lunii în care ajunge la termen mandatul de președinte. Cu cel puțin 75 de zile înaintea zilei votării, Guvernul stabilește data alegerilor prin hotărâre". Această schimbare legislativă intervine în contextul în care președintele Klaus Iohannis ar putea urmări o funcție oficială la nivel european după alegerile pentru Parlamentul European din 9 iunie.

Propunerea USR de a retrimitere a proiectului la comisiile de specialitate pentru dezbateri suplimentare a fost respinsă în plen, cu 51 de voturi pentru și 95 împotrivă. Critici au fost aduse de către opoziție, cu acuzații de încălcare a democrației și de modificare a legilor electorale în an electoral. În schimb, reprezentanții PSD au respins aceste acuzații și au îndemnat la citirea ordonanței de urgență a Guvernului privind comasarea alegerilor.

Senatul a adoptat anterior proiectul, iar acum, după votul Camerei Deputaților, care este for decizional, legea va merge la promulgare. Liderii Coaliției au decis organizarea alegerilor prezidențiale în septembrie, înainte de încheierea mandatului președintelui Klaus Iohannis.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9764 RON
-0.00050
USD
USD: 4.65 RON
-0.01390
GBP
GBP: 5.818 RON
0.00140
HUF
HUF: 1.2774 RON
-0.00380
BGN
BGN: 2.5444 RON
-0.00030
CHF
CHF: 5.0964 RON
-0.00730
Convertor valutar

Rezultat: ---