Politic Economic

Modificări majore în sistemul de pensii: noua formulă de calcul a pensiilor din noiembrie

schedule 28 sept. 2023, 07:29

Modificări majore în sistemul de pensii: noua formulă de calcul a pensiilor din noiembrie
Foto: Shutterstock

Guvernul a făcut modificări majore în sistemul de pensii. Toate veniturile vârstnicilor vor fi recalculate până în noiembrie. Ministrul de Finanțe, Marcel Boloș, susține că în acest fel pentru un milion și jumătate de români ar urma să primească mai mulți bani. Majorările ar putea fi de până la 20%. Măsura va costa statul 16 miliarde de lei, exact cât va încasa de la mediul privat în urma majorării taxelor și impozitelor. Care este noua formulă de calcul a pensiilor? Cât va primi un român care a cotizat timp de 35 de ani?

Pensii mai mari de anul viitor

Coaliția de guvernare ia în calcul trei scenarii pentru noua lege a pensiilor. Metoda preferată este cea care are în vedere atât contribuția la asigurările sociale, cât și vechimea în muncă. 

„Forumula de calcul are două elemente componente. Ca prim element de calcul - valoarea de referinţă a punctului de pensie. Era ca element de analiza 71 de lei. Şi cel de al doilea element era numărul de puncte. Se calculează ca un raport simplu între salariul de incadrare lunar al omului raportat la salariul mediu brut pe economie. Modalitatea de calcul din sistemul public de pensie se apropie foarte mult de nivelul de contributivitate”, a declarat Marcel Boloș, ministrul Finanțelor. 

Bărbaţii care s-au pensionat înainte de anul 2015 şi au un stagiu de cotizare de 35 de ani vor fi primii care vor avea de câştigat. La fel și femeile care au un stagiu de cotizare mai mare de 25 de ani. 

„Persoanele care s-au pensionat, bărbaţii practic nu vor avea modificări la cuantumul pensiei. Vor avea modificări la cuantumul pensiei bărbaţii care s-au pensionat înainte sau uşor înainte de anul 2015, când acest coeficient de corecţie a fost mult mai mic şi stagiul lor de cotizare a fost de 35 de ani. Şi toate femeile care s-a utilizat un stagiu de cotizare mai mare de 25 de ani.
ŞI, de asemenea, şi în funcţie de coeficientul de corecţie de care au beneficiat. Nu vor avea de câştigat persoanele pensionate anterior anului 2001, pentru că acele persoane în general, au avut un stagiu de cotizare de 25 de ani la femei, de 30 de ani la bărbaţi. Şi acele persoane nu vor avea modificări în semnul majorării cuantumului de pensie”, a transmis Doina Pârcălabu, fosta șefă a Casei de Pensii. 

Un bărbat care a cotizat la stat 35 de ani, cu o pensie de 2.550 ar putea primi în plus aproape 1.000 lei. Dacă o femeie cu aproape 2.800 de lei și un stagiu de cotizare de 32 de ani majorarea ar fi mai mică, de aproape 800 de lei. Noua lege va rezolva diferențele între pensiile bărbaților și femeilor prin aplicarea unui mecanism de corecție. 

„Am înfiinţat ieri un task force prin ordin de ministru care monitorizează tot ce ţine de partea de PNRR, ne dorim ca legea pensiilor să fie finalizată cât mai curând. În momentul acesta avem 3 variante, avem o discuţie, pe de o parte între noi şi Banca Mondială, pe de altă parte între noi şi Comisia Europeană încercând să îndeplinim exigenţele Comisiei, dar punând, în primul rând dorinţele românilor.
Ne dorim să aducem echitate între pensiile pe care românii le caştigă, ne dorim ca românii să ştie încă de acum care sunt regulile şi ce pensii vor lua şi să aducem bunăstare, în special în buzunarul românilor care au pensii mai mici. În acest moment pot să vă spun clar că nicio pensie nu va scădea”, a declarat Bucura Oprescu, ministrul Muncii.

În fiecare an, pensiile vor fi indexate cu rata inflației a anului precedent

În noua lege se va ține cont și de veniturile de natură salarială care nu au făcut până în acest moment parte din baza de calcul. Acest lucru înseamnă că sporurile, cum ar fi cel pentru munca pe timpul nopții sau de toxicitate, vor fi adăugate la pensie. 

Anual, în luna martie, pensiile vor fi indexate cu rata inflației a anului precedent. Pentru a stimula rămânerea în activitate se va acorda un număr de puncte pentru fiecare an muncit peste stagiul de cotizare de 25 de ani. 

„Îți îndeplinești dreptul de a te pensiona, să ai vârsta și stagiul minim. Nimeni nu te poate condiționa să vrei să muncești și să beneficiezi și de pensie, e o încălcare de drepturi constituționale”, a explicat Doina Barcari, fondator Asociația pentru Drepturile Pensionarilor, pentru Observator

Noua lege a pensiilor va intra în vigoare de la 1 ianuarie 2024

Statul va cheltui cu 14% mai mulţi bani odată ce va intra în vigoare noua lege, de la 1 ianuarie 2024. Reforma este prevăzută în Planul Național de Redresare și Reziliență. În schimbul banilor europeni va crește eșalonat și vârsta de pensionare pentru femei la 63 de ani până în anul 2030 și la 65 de ani până în 2035.

Până la data de 1 noiembrie și reforma pensiilor speciale trebuie să fie adoptată în Parlament cu schimbări cerute de Curtea Constituțională și Comisia Europeană. Impozitul pe partea necontributivitate ar putea crește la 20% și s-ar putea aplica tuturor pensiilor de serviciu și militare, nu doar magistraților. 

Coaliția a vrut, miercuri, pe ultima sută de metri, să strecoare un amendament la pachetul de măsuri care elimină obligativitatea aderării la Pilonul II de pensii. Liberalii susțin că ideea a venit din partea unui secretar de stat PNL, de la Finanțe. 

„Cred că ar fi necesar să oprim aceste discutii privind acest subiect, nu se pune problema pilonului doi, a naţionalizarii şi a tuturor bazaconiilor care au apărut în sectorul public”, Marcel Boloș, ministrul Finanțelor. 

În urma scandalului, amendamentul a fost retras. Între timp, deputatul PNL Ben-Oni Ardelean a transmis că va pleca din partid și va înființa o nouă grupare politică. 

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9765 RON
-0.00020
USD
USD: 4.6373 RON
0.00130
GBP
GBP: 5.8018 RON
0.00490
HUF
HUF: 1.2662 RON
0.00090
BGN
BGN: 2.5444 RON
CHF
CHF: 5.0832 RON
0.00110
Convertor valutar

Rezultat: ---