România a fost lovită de un ciclon care a făcut ravagii în Europa
Estul României a fost măturat de furtuni. În unele zone, vijeliile au avut forța unui uragan. Atunci când furtuna a venit peste județele Constanța și Ialomița, temperaturile au scăzut, în câteva minute, de la 34...35 de grade Celsius la doar 19...20 grade Celsius.
Și în Tecuci vremea a fost la extremă. Acoperișurile multor case au fost smulse și duse de vânt, iar zeci de copaci au fost puși la pământ. Unii dintre ei au fost chiar smulși din răcădini.
În Matca, cel mai mare bazin legumicol din ţară, vântul de 90 de kilometri pe oră a distrus hectare întregi de solarii.
Climatologi: fenomenele meteo periculoase vor fi din ce în ce mai distructive
„Aerul rece a venit şi a împins aerul foarte cald, ori asta a însemnat inclusiv iniţierea de furtuni şi ele au fost cu atât mai puternice cu cât au avut la bază o cantitate mai mare de energie şi aici fac legătura cu schimbarea climei.
Avem de a face cu un fond al încălzirii globale care alimentează cu mai multă căldură, cu mai mulţi vapori de apă toate aceste sisteme de vreme şi instabilităţile şi sistemele care aduc valuri de căldură”, Roxana Bojariu, climatolog.
Vremea la extremă ne afectează sănătatea
Variațiile tot mai mari și bruște de temperatură ne afectează puternic sănătatea. „Pot să fie variaţii ale tensiunii arteriale. Dacă nu ne adaptăm îmbrăcămintea la aceste schimbări riscul de a face viroze respiratorii este mai mare.
Citește și:
Ciclonul mediteranean se îndreaptă spre România
Ciclonul polar a ajuns în România: drumuri blocate de zăpezi, școli închise și zboruri anulate
Ciclonul mediteranean aduce vremea rea în România, în weekend
În momentul în care se trece de la o temepratură la alta, modul în care funcţionează diferitele sisteme de apărare ale organismului se modifică”, Daciana Toma, medic de familie.
Schimbările climatice, impact major și asupra florei și faunei
„Deşertificarea este un proces compex, înseamnă degradarea solului în aşa fel încât să nu mai crească vegetaţie. Există un efect şi al schimbării climei şi asupra ecosistemelor, inclusiv a pădurilor. Temperatura creşte în toate anotimpurile şi creşte şi pe etaje altitudinale şi asta înseamnă că tipurile de specii, de arbori care populează o anumită zonă se urcă mai sus, la altitudine mai mare.
Alte specii nu pot să urce la infinit şi acele specii dispar şi aduc după sine modificări în tot ecosistemul. Pot să dispară anumite specii. Zona alpină nu are unde să se deplaseze mai sus şi atunci pierzi floră şi faună din zona alpină, nu doar în Carpaţi, în Alpi.
Citește și:
Ciclonul care a adus inundații și -44 de grade în Suedia lovește România
Când va ajunge în România ciclonul care a devastat Italia
Vine iarna și în Capitală. Ciclonul aduce temperaturi sub zero grade în weekend
Sunt anumiţi vectori de agenţi patogeni care îşi modifică arealul, vin din zonele mai clade spre nord, e cazul a unor tipuri de ţânţari sau a unor păsări care sunt răspunzătoare pentru transmiterea West Nile”, a explicat Roxana Bujoriu, climatolog, pentru Observator.
Soluții
Singura variantă pentru a stopa schimbările climatice este reducerea emisiilor de carbon, altminteri va trebui să înfruntăm valori de caniculă mai intense și mai timpurii, întrerupte de furtuni puternice.