STUDIU: Valurile de caniculă extremă care au lovit Europa în iulie ar fi fost „practic imposibile” fără schimbările climatice cauzate de om
Încălzirea globală cauzată de arderea combustibililor fosili a făcut, de asemenea, ca valul de căldură care a afectat mai multe regiuni din China să fie de cel puțin 50 de ori mai probabil, transmit specialiștii.
Schimbările climatice au dus la situația în care valurile de căldură sunt acum cu 2,5 grade Celsius mai ridicate în Europa, cu 2 grade Celsius în America de Nord și cu 1 grad Celsius în China. Specialiștii avertizează că aproape toate țările sunt nepregătite pentru valurile de caniculă.
„Rolul jucat de schimbările climatice este absolut copleșitor”, a spus Friederike Otto, cercetătoare la Institutul Grantham pentru Schimbări Climatice și Mediu în Londra.
Dacă oamenii nu ar fi ars atât de mult petrol, cărbune și gaz, aceste tipuri de valuri de caniculă ar fi extrem de rare, a compeltat Otto. Dar, pe măsură ce lumea continuă să ardă combustibili fosili, valurile de căldură devin „normale”, a spus ea.
Citește și:
Ciclonul care a făcut ravagii în Europa a lovit şi România
Alertă meteo în Europa. Cod roșu și Cod portocaliu de caniculă în mai multe țări
Europa înfruntă valuri de căldură, România se luptă cu țintele climatice UE
În contextul climatic actual, valurile de căldură extreme, adică cele cu care se confruntă lumea în prezent, ar putea fi înregistrate o dată la 15 ani în SUA și Mexic, o dată la 10 ani în Europa de Sud și o dată la cinci ani în China, mai arată studiul.
Omenirea trebuie să se adapteze
Autoritii studiului susțin că descoperirile lor marchează importanța ca omenirea să se adapteze la temperaturi mai ridicate, fiindcă valurile de caniculă nu mai sunt „rare”.
„Canicula este printre cele mai letale tipuri de dezastre”, susţine Julie Arrighi de la Centrul Climatic al Crucii și Semilunii Roșii, unul dintre autorii studiului.
Ea a transmis și că țările trebuie să construiască locuințe rezistente la căldură, să creeze „centre de răcorire” unde oamenii să se adăpostească și să găsească modalități de a reduce temperatura în orașe, cum ar fi să planteze mai mulți copaci.
Citește și:
Europa se topește la soare: urmează un nou val de căldură, „Cleon”
Șocuri termice în România: val de căldură și furtuni
Căldura extremă dezvăluie vulnerabilitatea sistemului energetic românesc
Un alt studiu estimează că peste 61.000 de oameni au murit din cauze legate de căldura extremă anul trecut din Europa. „Acest studiu confirmă ceea ce știam înainte. Arată din nou cât de mare este rolul pe care îl joacă schimbările climatice în situaţia cu care ne confruntăm în prezent”, a spus Friederike Otto.