Meteo

Prognoza meteo pentru vara 2023. Meteorologii anunță fenomene extreme

schedule 11 mai 2023, 11:29

Prognoza meteo pentru vara 2023. Meteorologii anunță fenomene extreme
Foto: Marian Weyo/Shutterstock

Prognoza meteo pentru vara 2023 anunță fenomene extreme. Primele estimări arată că sunt șanse mari să avem o vară cu temperaturi peste medie. Meteorologii au anunțat valuri de căldură în principal în sudul și vestul Europei, dar se vor resimți și în România. 

Prognoza meteo pentru vara 2023

Datele experților meteo arată că vor apărea și ploi sau vijelii, îndeosebi în sudul continentului. Specialiștii spun că valurile de căldură vor fi cauzate și de o posibilă intensificare a fenomenului El Niño. Vremea instabilă va ţine până la jumătatea lunii iulie. 

Modelele climatologice arată că după trei ani de manifestare a tiparelor meteorologice asociate cu fenomenul La Nina în Oceanul Pacific, care scad în general ușor temperaturile globale, omenirea ar putea să asiste la revenirea fenomenului El Niño, omologul său mai cald. 

În timpul acestui fenomen, vânturile care bat spre vest de-a lungul Ecuatorului vor scădea în intensitate, iar apa caldă a mării va fi împinsă spre est, generând astfel temperaturi mai mari la suprafața oceanului. 

„El Nino este în mod normal asociat cu temperaturi record la nivel global. Dacă acest lucru se va întâmpla în 2023 sau în 2024 reprezintă ceva încă necunoscut, dar eu cred că este mai probabil să se întâmple”, a declarat Carlo Buontempo, directorul Serviciului Copernicus pentru Schimbări Climatice al Uniunii Europene.

Carlo Buontempo a mai transmis că modele climatologice sugerează o revenire a condițiilor asociate cu El Niño spre finalul verii din emisfera nordică și o posibilitate de apariție a condițiilor pentru un El Niño intens spre sfârșitul acestui an. 

Friederike Otto, lector superior la Institutul Grantham din cadrul Imperial College din Londra, a afirmat că temperaturile alimentate de El Niño ar putea să agraveze impacturile provocate de schimbările climatice cu care omenirea deja se confruntă - secete și incendii de vegetație. 

„Dacă El Nino nu se va dezvolta, există deja o şansă bună ca 2023 să fie chiar mai cald decât 2016 - ţinând cont că planeta a continuat să se încălzească deoarece oamenii au continuat să ardă combustibili fosili”, a adăugat Friederike Otto.

Secretar al ONU: „Omenirea are de ales: cooperează sau piere”

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a transmis un mesaj tranșant, la finalul anului trecut. Toate țările trebuie să aleagă: ori colaborează pentru reducerea emisiilor de dioxid de carbon, ori condamnă generaţiile viitoare la o catastrofă climatică.

Prin discursul său de la reuniunea pentru climă COP27 din staţiunea egipteană Sharm el-Sheikh, Guterres a vrut să transmită un mesaj urgent înaintea celor două săptămâni de dezbateri privind modalitățile de evitare a celor mai grave efecte ale schimbării climatice, chiar dacă acum guvernele sunt preocupate mai mult de războiul din Ucraina, inflația în creștere și de criza energetică. „Omenirea are de ales: cooperează sau piere”, a declarat secretarul general. 

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9763 RON
-0.00020
USD
USD: 4.6386 RON
0.01810
GBP
GBP: 5.8067 RON
-0.01890
HUF
HUF: 1.2671 RON
-0.00220
BGN
BGN: 2.5444 RON
-0.00020
CHF
CHF: 5.0843 RON
0.00950
Convertor valutar

Rezultat: ---